info@vlaamslngplatform.com +32 474 290 188

Berlijn moet op elf plaatsen diesel rijverbod introduceren

Het is officieel: in Berlijn zal er binnenkort op 11 verschillende gebieden in het stadscentrum een verbod zijn op oudere dieselauto’s. Dinsdag besloot de hoogste bestuursrechter het rijden op dieselauto’s met ontoelaatbare stikstofoxide-emissies voor bepaalde routes te verbieden.

De rechtbank heeft een rechtszaak van de Deutsche Umwelthilfe (DUH) gehoord. De organisatie wilde ervoor zorgen dat dieselauto’s met emissienormen Euro 1 tot Euro 5 worden verbannen uit het centrum van Berlijn en enkele andere wegen. De voorzitter Ulrich Marticke refereerde aan de jurisprudentie van het Europees Hof van Justitie en de federale administratieve rechtbank over het onderwerp. Dienovereenkomstig zijn de autoriteiten verplicht maatregelen te nemen om ervoor te zorgen dat de grenswaarden voor verontreinigende stoffen zo snel mogelijk worden bereikt.

De advocaat van de Senaat van Berlijn beschreef de beslissing als een ‘gebalanceerd vonnis’. Frank Fellenberg zei op dinsdag dat de Deutsche Umwelthilfe (DUH) een landelijk rijverbod in de hele binnenstad had geëist. De rechtbank heeft echter alleen blokkades opgelegd voor afzonderlijke wegvakken.

Berlijn had eerder aangekondigd dat het tegen maart 2019 een nieuw Clean Air Plan zou aannemen.