voor

BINNENVAART INDUSTRIE WEGTRANSPORT ZEEVAART

CMA CGM bunkert voor het eerst lng in Rotterdam

jan 27, 2019


Het bunkerschip ‘Cardissa’ van Shell heeft vorige week 240 ton lng geleverd aan het schip ‘Containerships Nord’ van CMA CGM. Het was de eerste lng-bunkeroperatie per schip voor een containerschip in Europa.

Met de 240 ton lng heeft de ‘Containerships Nord’ van 1.380 teu voldoende brandstof voor de veertien dagen durende rondreis van Rotterdam en Antwerpen naar Sint-Petersburg en terug.

Voortaan zal dit nieuwe schip om de twee weken in Rotterdam lng-bunkers inslaan. De eerste bunkeroperatie vond plaats aan een wachtkaai (foto). De volgende keren zal het bunkeren gewoon tijdens het lossen en laden van de containers gebeuren. De bemanning van het schip werd hiervoor speciaal opgeleid.

De Finse CMA CGM-dochter Containerships heeft nog drie zusterschepen van 1.380 teu in aanbouw en die zullen eveneens op lng varen. De Finnen sloten voor de lng-bunkering van de vier schepen al eind 2015 een contract met Shell.

Merknaam

De keuze voor lng als brandstof heeft ertoe bijgedragen dat CMA CGM heeft besloten om Containerships als enige merknaam te behouden voor de intra-Europese diensten, wat betekent dat de merknaam MacAndrews per 1 april verdwijnt.

De Franse groep heeft in China containerschepen van ruim 22.000 teu in aanbouw die op lng zullen varen. Voor de bevoorrading van lng aan die schepen die vanaf volgend jaar in de vaart komen, sloot CMA CGM begin vorig jaar een contract met Total Marine Fuels Global Solutions.

Stefan VerberckmoesSource link