voor

BINNENVAART INDUSTRIE WEGTRANSPORT ZEEVAART

Transportsector gebruikt steeds meer LNG

feb 26, 2019


Transportsector gebruikt steeds meer LNG

toekomstvisie

Wereldwijd stijgt het aantal trucks en schepen op LNG. Dat meldt Shell, dat leider is in de markt voor vloeibaar aardgas. Ook de Rotterdamse haven noteerde afgelopen jaar een fikse groei van de LNG-afzet.

Shell is ’s werelds grootste koper en verkoper van LNG (liquefied natural gas), met een marktaandeel van 22%. Het bedrijf geeft elk jaar zijn toekomstvisie over ontwikkelingen op deze markt. Het energieconcern becijferde dat afgelopen jaar in totaal 319 miljoen ton is verhandeld. Dat was 27 miljoen ton meer dan een jaar eerder, een stijging van bijna 8,5%. Vooral Azië is een belangrijke afnemer, met Europa als goede tweede.

Wegtransport

LNG wordt als een kansrijke brandstof gezien voor het wegtransport en de scheepvaart. Hoewel het niet uitstootvrij is, kan het wel een bijdrage leveren aan het terugdringen van schadelijke emissies. Diverse vervoerders, ook in Nederland, proeven aan LNG-trucks of rijden hier zelfs al geruime tijd mee.

Shell verwacht dat er in 2030 in Europa ongeveer 280.000 vrachtwagens op het gas rijden. In China is dat aantal in inmiddels al bereikt. Daar rijden er zo’n 300.000. Deze Chinese voertuigen gebruikten samen 6,7 miljoen ton LNG vorig jaar.

Scheepvaart

Ook in de scheepvaart wordt volop getest met varen op aardgas. Momenteel zijn er al 143 schepen die op LNG kunnen varen. Nog eens 135 andere vaartuigen zijn in aantocht. Ook diverse grote containerrederijen hebben schepen die, al dan niet na een ombouwoperatie, op LNG kunnen varen.

Zo maakte de Duitse container carrier Hapag-Lloyd eerder deze maand bekend dat het zijn schip ‘Sajir’ laat ombouwen voor gebruik van het aardgas. Daarmee is het volgens de rederij het eerste grote containerschip dat op deze manier wordt aangedreven. De verwachting is dat het aantal LNG-schepen de komende jaren verder toeneemt, onder meer door de aanscherping van mondiale zwavelregels.

Deze nieuwe regels verlagen het maximaal toegestane zwavelgehalte van scheepvaartbrandstof van 3,5% nu, naar 0,5% begin volgend jaar. Onder meer door het gebruik van een laagzwavelige brandstof zoals LNG, kunnen rederijen aan deze voorschriften voldoen.

Tekort

Shell verwacht voor dit jaar dat het gebruik opnieuw verder stijgt, met ongeveer 11% naar 354 miljoen ton. Daarbij is Europa waarschijnlijk de grootste stijger. Ook in de jaren daarna is de verwachting dat de LNG-markt groter wordt, met gemiddeld zo’n 4% per jaar tot 2035. Het toenemende gebruik heeft volgens Shell wel een schaduwkant: medio volgend decennium zou weleens een tekort kunnen ontstaan.

Om dit te voorkomen zijn extra investeringen noodzakelijk. Die zijn er ook. Volgens de energiemaatschappij zijn vorig jaar projecten aangekondigd voor 21 miljoen ton LNG. In de twee jaren daarvoor werd in totaal voor slechts 7 miljoen ton aan nieuwe projecten in gang gezet. Voor dit jaar zijn de verwachting nóg hoger. Vermoedelijk komt er in 2019 voor maar liefst 35 miljoen ton extra capaciteit beschikbaar.

Rotterdam

Ook de haven van Rotterdam merkt een fikse toename van het LNG-gebruik. Vorig jaar verzesvoudigde de afzet ruimschoots, van 1.500 naar 9.500 ton. Momenteel kan bij drie bedrijven aardgas worden gebunkerd. Naast Shell zijn dat Anthony Veder en Titan LNG. De haven verwacht dat het aantal aanbieders binnen vijf jaar is gegroeid naar tien.

Tegenover de groei van het aardgas stond een daling van de hoeveelheid bunkerolie, van 9,9 naar 9,5 miljoen kuub. Volgens het Havenbedrijf is die krimp bijna geheel toe te schrijven aan de verkoopdaling van zware stookolie van 8,3 miljoen naar 7,9 miljoen kuub. Achterliggende reden hiervan is de schaalvergroting en het gebruik van modernere schepen in de containervaart. Leveranties aan containerschepen nemen ongeveer 70% van de totale Rotterdamse bunkermarkt in beslag.Source link