voor

BINNENVAART INDUSTRIE WEGTRANSPORT ZEEVAART

Antwerpse Victrol neemt in primeur lng-bunkerbinnenschip in de vaart

mrt 29, 2019


Het tankvaartbedrijf Victrol viert dit jaar zijn 50-jarig bestaan. Het zet dat extra in de verf door zijn vloot met niet minder dan vijf schepen uit te breiden. Een daarvan, een lng-binnenvaart-cargo/bunkerschip, is een primeur voor West-Europa.

In Antwerpen wordt vandaag zowel de 50ste verjaardag als de doop van de ‘Antwerpen’ (foto), een van de vijf nieuwe schepen, gevierd. Gisèle Maes, general manager van Victrol, blikt tevreden terug op de voorbije vijftig jaar, maar de toekomst boeit haar meer.

“In 1969 hebben we een leverancier van brandstoffen, een BP-dealer, overgenomen. We hebben die activiteiten uitgebreid naar transport met de bouw van nieuwe schepen. Zo zijn we uitgegroeid tot een tankvaartbedrijf met ook een heavy-liftafdeling. We zijn een familiebedrijf. Onze twee kinderen Peter en Miranda nemen meer en meer de fakkel over. We zijn niet louter een bevrachter, we bieden onze klanten een ruimer dienstenpakket. We doen ook alles zelf, eventueel met de hulp van ervaren partners. We hebben eigen veiligheidsmensen, laten zelf schepen bouwen, we hebben een eigen technisch team en een eigen verzekeringskantoor, gespecialiseerd in de binnenvaart. Victrol is het kloppende hart van al die activiteiten”, legt Maes uit.

Innovatie

De familie Maes, eigenaars van Victrol, realiseerde in 1996 de tweede binnenvaartterminal van België in Meerhout, na die van Avelgem die al in 1989 opende. “Wij hebben altijd geleefd van innovatie om zo te groeien. Wij waren niet alleen bij de eersten met een inlandterminal. We hadden ook de eerste estuaire schepen volgens de nieuwe normen, de eerste dubbelwandige bunkertankers en een afzinkbaar binnenvaart roroponton. Onze innovaties zijn bovendien klantgericht. We streven ernaar om zoveel mogelijk ‘custom build’ te bouwen. Zo spelen we in op de noden van de klant”, benadrukt Maes.

Eerste lng-bunkerbinnenschip

De komende maanden neemt het bedrijf niet minder dan vijf nieuwe schepen in de vaart. Een daarvan, de ‘LNG London’, is het eerste lng-bunkerbinnenschip in Europa met een capaciteit van 3.000 m³. Ter gelegenheid van de doop van het nieuwe tankschip ‘Antwerpen’ (8.000 ton) is het vandaag ook in de Scheldestad. “Dit is de enige gelegenheid om het schip te bezichtigen. Eens het geladen is met lng kan dat niet meer”, zegt Maes.

Naast de ‘Antwerpen’ zijn de tankschepen ‘Monford’ (6.000 ton) en ‘Antwerpia’ (8.000 ton) de voorbije weken in de vaart gekomen. De ‘LNG London’ en de ‘Milano’ (8.000 ton) volgen op korte termijn. De ‘Antwerpen’, ‘Milano’ en ‘LNG London’ zijn ‘custom build’ voor klant Shell.

Maes benadrukt nogmaals hoe belangrijk groei via innovatie is. “Wij willen niemand vliegen afvangen. Concurreren op prijs zorgt niet voor een gezonde groei”, onderstreept ze.

De ‘LNG London’ is een 50/50 joint venture met het Franse Sogestran (voorheen CFT). Victrol werkte al samen met het bedrijf op de Seine met het estuaire schip ‘New York’. Omdat de wetgeving voor het vervoer van lng per binnenschip nog niet volledig op punt staat, moest het schip voldoen aan de bestaande, nog zeer beperkte ADN-regelgeving (in verband met het vervoer van gevaarlijke stoffen over de binnenwateren, red.). “Technisch gezien voldoet het daaraan”, bevestigt Maes.

Heavy lift

Victrol heeft ook een eigen heavy-liftafdeling. “Dit jaar focussen we ons voornamelijk op het vervoer van brugdelen en de windmolenindustrie. We beschikken daarvoor over zes pontons waarvan één afzinkbaar. Dat zijn steeds leuke uitdagingen en daar leven we voor”, zegt Maes.

Milieuaspect

Nog een aspect dat het bedrijf nauw aan het hart ligt, is het milieu. “Onze dubbelwandige bunkerschepen hebben we laten bouwen na de ramp met de ‘Amoco Cadiz’. Met de ‘LNG London’ spelen we in op de introductie van het milieuvriendelijkere lng als brandstof. We kochten een eerste truck op cng en op het dak van onze kantoren liggen zonnepanelen. Alle nieuwe schepen worden uitgerust met motoren met milieuvriendelijke technologie. De duwboot ‘Dublin’ bijvoorbeeld rusten we uit met catalysatoren. We doen dit uit zorg voor het milieu. Als binnenvaart moeten we dit meer in de verf zetten”, besluit Maes.

Koen HeinenSource link