voor

BINNENVAART INDUSTRIE WEGTRANSPORT ZEEVAART

Gyproc werkt samen met Group-GTS voor vervoer uit Kallo met lng-trucks

Jun 18, 2019


Gipskartonplatenproducent Gyproc in Kallo schakelt voor zijn binnenlandse transporten over van diesel op lng. Het werkt daarvoor samen met transportbedrijf Group-GTS dat eerder dit jaar zes Volvo FH op lng kocht. In Kallo is een lng-tankstation.

Gyproc wil met de transitie van diesel naar lng een steentje bijdragen aan duurzamer transport en een properdere haven. “We proberen te werken aan meer gezonde lucht voor iedereen”, zegt Rini Quirijns, CEO van Gyproc, een onderdeel van de Franse gorep Saint-Gobain.

De lng-trucks worden ingezet voor het binnenlandse vervoer van gipskartonplaten vanop de productiesite in Kallo. Het bedrijf verwijst naar een studie van energieregulator CREG waaruit blijkt dat voertuigen op lng economisch en ecologisch interessanter zijn dan diesel of benzine. Ze stoten tot 15% minder CO2, 70% minder NOx en tot 99% minder fijnstof uit dan de huidige Euro6-dieselmotoren.

Group-GTS kocht eerder dit jaar zes Volvo FH-trekkers op lng. Volgens Ben Geybels, CEO van Group-GTS moeten de trucks jaarlijks 130.000 kilometer rijden en in een vaste pendeldienst ingezet worden om ecologisch en economisch beter te presteren dan dieseltrucks. “Als we de vooropgestelde afstanden halen, komen we met lng goedkoper uit dan met diesel, met een beduidend lagere milieu-impact en dezelfde rijprestaties”, benadrukt hij. Het feit dat Kallo over een lng-tankstation beschikt speelt ook een rol. 

Multimodaal

De gipskartonplatenproducent is wat vergroening van het transport betreft, niet aan zijn proefstuk. Eerder schakelde hij al over naar binnenvaartvervoer voor de aanvoer van grondstoffen en de afvoer van afgewerkte producten. Gyproc doet daarvoor een beroep op de pallet shuttle barges van Blue Line Logistics. Zo een vaartuig laadt het volume van dertien vrachtwagens.

Voor intern transport maakt het bedrijf gebruik van heftrucks op gas. In de toekomst wordt overgeschakeld op elektrische heftrucks.  

Koen HeinenSource link