voor

BINNENVAART INDUSTRIE WEGTRANSPORT ZEEVAART

Katoen Natie zet lng-trucks in voor duurzamer vervoer in steden

Jul 10, 2019


Katoen Natie heeft een eerste trekker van Volvo Trucks op lng in gebruik genomen om te pendelen tussen fabrieken in stadscentra van Oost-Vlaanderen en de haven van Antwerpen. De drijfveer is de vermindering van lawaai en fijnstof.

“De Volvo FH LNG stoot 20% minder CO2 uit tegenover een dieselversie. Voor veel transportbedrijven is dat een argument om over te schakelen op lng. Bij Katoen Natie speelden nog twee andere milieuaspecten mee. Deze schone vrachtwagen zorgt ook voor 95% minder uitstoot van fijnstof vergeleken met dieselvrachtwagens en ze zijn aanzienlijk stiller”, zegt Pieter Thienpont, Sales Manager bij Volvo Truck Center Belgium.

“Een eerste exemplaar is onlangs in gebruik genomen en twee andere volgen eind september. De investering kadert in een proefproject om de milieu-impact van onze transporten in stadscentra te verminderen”, zegt Patrik Naenen, business unit manager General Cargo & Commodities, die ook de transportdivisie van de groep Katoen Natie omvat. In die context kocht het bedrijf onlangs ook een Scania R410 LNG.

Hinder voor buurtbewoners verminderen

“Om historische redenen zijn er nog veel fabrieken en productiecentra binnen stedelijke agglomeraties gevestigd. Hun bevoorrading en de uitgaande transporten van de producten gebeurt meestal met zware vrachtwagens. Buurtbewoners kunnen daar last van ondervinden. Door trucks op lng in te zetten, willen we de hinder verminderen”, legt hij uit.

“Wij hebben een hele reeks klanten met een fabriek midden in de stad voor wie we de overzeese export via de haven van Antwerpen organiseren. We moeten dus zware vrachtwagens inzetten om de producten op te halen. Daarom starten we in Oost-Vlaanderen met een proef om dieseltrucks uit het stadscentrum te bannen en ze te vervangen door trucks op lng. Hiermee willen we de lawaaihinder beperken en de fijnstofemissies drastisch verminderen”, benadrukt Patrik Naenen.

Volgens hem is lng voorlopig het beste alternatief om duurzamer te rijden in afwachting dat elektrische trekkers op de markt komen.

Philippe Van DoorenSource link