voor

BINNENVAART INDUSTRIE WEGTRANSPORT ZEEVAART

Nieuwe lng-regeling: 18,75 cent subsidie per kilogram

Sep 12, 2019


Nieuwe lng-regeling: 18,75 cent subsidie per kilogram

wegtransport

Transporteurs en verladers kunnen vanaf begin 2020 een subsidie van 18,75 cent per kilogram lng krijgen. Dat staat in een conceptvoorstel van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. De regeling duurt tot eind 2021.

Lng wordt gezien als een belangrijke verduurzamer van het wegtransport. Daarbij beschouwen velen het vooral als een tussenoplossing, totdat er genoeg uitstootvrije trucks beschikbaar zijn. Tot eind vorig jaar was er de lng-teruggaveregeling, waarmee het gebruik van de brandstof werd gestimuleerd. Hoewel deze regeling zijn nut had bewezen, besloot het ministerie van Financiën toch om ermee te stoppen.

Nieuwe regeling

Het vooruitzicht hierdoor was een stagnerende ontwikkeling van het gebruik van het vloeibare aardgas in het wegvervoer. Ook de transitie van lng naar bio-lng zou daardoor onder druk komen te staan. Om dit te voorkomen, besloot het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat met een opvolger van de teruggaveregeling te komen.

De nieuwe subsidieregeling gaat in op 1 januari 2020 en stopt op 31 december 2021. De compensatie in deze twee jaar bedraagt 18,75 eurocent per kilogram lng. Op het moment dat de regeling ingaat, wordt de de korting direct in de pompprijs verrekend bij alle tankstations die de brandstof aanbieden. De tankstations kunnen op basis van het verkochte volume bij het Rijk een subsidieaanvraag doen.

Het huidige voorstel ligt ter consultatie. Belanghebbenden kunnen tot 9 oktober hun visie geven op de plannen.Source link