voor

BINNENVAART INDUSTRIE WEGTRANSPORT ZEEVAART

Van Dievel Transport: ”Lng-trekkers leveren economisch voordeel”

Sep 13, 2019


13 september 2019 om 12:23

Van Dievel bestelt 39 trekkers op lng bij Volvo Trucks. De investering is economisch interessant, draagt tegelijkertijd bij tot de duurzaamheid en speelt bovendien in op de wens van de klanten.

De laatste trekkers zullen geleverd worden in juni 2021. Tijdelijk worden nog een aantal dieseltrekkers geleverd door Volvo om oudere trucks, die dringend aan vervanging toe waren, te vervangen. “De lng-trekkers zijn interessant omdat we zo de emissies kunnen verlagen. We hebben heel wat klanten waarvoor we een CO2-registratie moeten bijhouden en die zijn dus vragende partij om de lng-aangedreven vrachtwagens in te voeren. Bovendien kunnen we genieten van een subsidie van 22.000 euro per voertuig. Maar zelfs zonder die subsidie ziet het plaatje er gezond uit op het gebied van de kost per kilometer”, zegt Louis De Wael van Van Dievel Transport.

Wens van de klant

“Heel wat tenders voorzien tegenwoordig voorwaarden op het vlak van duurzaamheid en als je daar niet aan kunt beantwoorden, mag je gewoon geen offerte indienen. Het werkt dus in de beide richtingen en investeren in dit soort rollend materiaal levert dus ook commercieel goede resultaten op”, zegt De Wael. In feite wilde Van Dievel Transport de primeur voorbehouden voor haar maandelijkse jobcafé. Iedere laatste vrijdag van de maand organiseert het bedrijf zo’n evenement, gericht op het rekruteren van nieuwe chauffeurs. Volgende keer, op 27 september, zal Volvo ervoor zorgen dat een nieuwe lng-trekker beschikbaar is, zodat kandidaat-chauffeurs er kennis mee kunnen maken. Bij het vorige jobcafé kon Van Dievel uitpakken met de vrachtwagensimulator, die door de Vlaamse overheid werd ontwikkeld.

Diesel op weg naar de uitgang

De Wael stelt dat de toekomst van diesel als brandstof nu ook voor het wegvervoer op de helling komt te staan. Het ziet er naar uit dat diesel geen lang leven meer beschoren is, weet hij. Momenteel is het aantal lng-pompstations nog vrij beperkt maar ook daar is een snelle inhaalbeweging aan de gang.

Opleidingen

Van Dievel Transport is – naast het vergroenen van haar vloot – ook heel intensief bezig met opleidingen. Zoals voor elk transportbedrijf is het een uitdaging om goede chauffeurs te vinden. Van Dievel nam een patent op het begrip ‘vrachtwagenpiloot’. De Wael: ”De competenties van een piloot in de luchtvaart zijn erg vergelijkbaar met die van een goede vrachtwagenchauffeur. Wij ontwikkelden dit begrip en kregen er ook een VLAIO-subsidie voor van het Agentschap Innoveren en Ondernemen. De voorwaarde was wel dat we dit niet alleen voor onszelf hielden maar het ook vermarkten. Bedoeling is om de chauffeurs die zich kwalificeren, op te tillen naar een hoger niveau. Er lopen momenteel opleidingen in samenwerking met CVO Crescendo uit Mechelen. Een opleiding duurt een volledig schooljaar en is gericht op iedereen die het beroep wil instappen, dus niet alleen op stempelgerechtigden”, zegt De Wael. Geïnteresseerden zijn welkom op vrijdag 27 september op de bedrijfsterreinen van Van Dievel Transport in Mechelen en kunnen dan ook de nieuwe Volvotrekker op lng bekijken.

Sven JostenSource link