voor

BINNENVAART INDUSTRIE WEGTRANSPORT ZEEVAART

Test Scania G410 LNG (buitenlandroute) • TTM.nl

Dec 22, 2019


LNG is inmiddels een bekend alternatief voor diesel. Het grootste voordeel van motoren die draaien op vloeibaar aardgas is dat ze minder CO2 uitstoten en zijn stiller zijn. Dat biedt kansen voor bijvoorbeeld nachtdistributie. Na de binnenlandroute die we eerder dit jaar reden, gaan we nogmaals op pad met de Scania G410 LNG. Want ook al behoort de G-cabine officieel tot de ‘urban range’, we gaan er toch een dag Duitsland mee in. Pluspunt: we hoeven geen Maut te betalen. [INHOUD | INDEX TTMnl2019_6_56]

Scania wil duurzaam transport stimuleren en heeft zich als doel gesteld om schadelijke uitstoot en het gebruik van fossiele brandstoffen te beperken. Het merk wil voertuigen produceren die stiller, schoner en milieuvriendelijker zijn. Een van de alternatieven is LNG: liquefied natural gas, ofwel vloeibaar methaan (aardgas).

Ten opzichte van een dieseltruck stoot een LNG-truck minder CO2 uit. Over het algemeen geldt ook dat ze zuiniger in verbruik en stiller zijn en de brandstofprijs lager is. En: er hoeft vooralsnog geen Maut voor betaald te worden in Duitsland. Het vraagt wel om een goede planning van de inzet van de trucks, want de infrastructuur voor vloeibaar aardgas is nog niet optimaal, maar daar wordt aan gewerkt.

Speciale tankprocedure

Het is een warme zomerdag als we de (letterlijk) groene Zweedse
LNG-testtruck aan de tand voelen. De buitenlandroute door Duitsland begint
ditmaal niet bij ons gebruikelijke startpunt, maar bij het LNG-tankstation in
Duiven. We gaan rijden met een zonneklep-loze Scania G410 LNG 4×2 met
slaapcabine, met daarachter een enigszins aerodynamisch vormgegeven trailer met
een totaalgewicht van 40 ton. De opgegeven actieradius ligt rond de 1.000
kilometer, wat we met onze geplande 550 kilometer dus makkelijk gaan halen op
een volle tank.

Omdat het ijskoude, vloeibare gas onder hoge druk staat,
geldt bij het tanken van LNG een speciale procedure met dito
lichaamsbescherming. Ga je als chauffeur met een LNG-truck op pad, dan zal je
hiervoor eerst instructies moeten krijgen. Gewapend met handschoenen en een
masker, gooit demochauffeur Johan Akkerman onze tank vol. We zijn klaar voor
vertrek.

Source link