voor

BINNENVAART INDUSTRIE WEGTRANSPORT ZEEVAART

Danser: “Lng voor binnenvaartschip dure vergissing”

Feb 21, 2020


Binnenvaartoperator Danser was de eerste om een koppelverband op lng te laten varen als transitie naar zero-emissiebrandstoffen. Vandaag ziet de operator dat als een dure vergissing en schakelt hij over naar bio-brandstof.

Danser zag lng destijds als een transitiebrandstof in afwachting van een definitieve oplossing zoals waterstof, elektrische motoren of een combinatie van beide. “Dat was een dure vergissing. De lng-motoren draaien prima, maar de investering is veel te hoog, duurder dan hermotorisering, zelfs met een subsidie. We hadden gehoopt dat de markt zou volgen, zeker wat de grote verbruikers betreft. Maar het gat is zo groot dat het niet verantwoord is om dit ook op andere schepen in te zetten”, zegt Ben Maelissa, directeur van Danser Group.

Biobrandstof

Sinds 1 januari van dit jaar gelden Stage V-emissienormen voor nieuwe motoren in de binnenvaart. “We hebben moeten vaststellen dat die motoren nog niet beschikbaar zijn. Maar wat moesten we dan doen om verder te vergroenen? Niets doen tot de echte oplossingen er zijn, was geen optie. Bovendien wilden we ons nog niet een keer opnieuw aan zo’n avontuur wagen. Twee jaar geleden zijn we de mogelijkheden van biobrandstof gaan onderzoeken. Uiteindelijk hadden we de stap gezet en zijn we gaan testen op een van de koppelverbanden. Aanvankelijk waren er wat problemen maar die waren niet onoverkomelijk. We zullen het gebruik van biobrandstoffen nu doorzetten voor onze eigen vloot, zowel voor de hoofdmotoren als de generatoren. In een volgende fase willen we onze chartervloot ook zover krijgen. Over een paar jaar hopen we dan de grote stap te kunnen zetten met zero-emissienieuwbouwschepen”, zegt Maelissa.

De biobrandstof die gebruikt wordt, bestaat voor 80% uit GTL (Gasoil to Liquid) en 20% FAME-biobrandstof, die ook al in vrachtwagens gebruikt wordt. FAME is een verzamelnaam voor biobrandstoffen die plantaardige en/of dierlijke vetten kunnen bevatten. “Die brandstof is in de binnenvaart nog niet zo bekend. We hebben de nodige metingen door SGS laten doen en daaruit blijkt dat de CO2-uitstoot ten opzichte van diesel 16% lager ligt. De uitstoot van fijn stof daalt met 33% en NOx met 20%. We zijn ook nieuwsgierig naar de impact op de service-intervallen, maar die zal pas na verloop van tijd kunnen bekeken worden”, benadrukt Maelissa.

Waterstof

Wat het gebruik van waterstof als brandstof betreft, durft hij zich niet vastpinnen op een termijn. “Je hebt niet alleen de brandstof zelf, ook de infrastructuur moet aanwezig zijn. Waterstof maakt zeker een kans voor de motoren die wij gebruiken. Maar eerst zullen eind dit jaar de eerste gecertificeerde Stage V-systemen beschikbaar zijn. Wel heeft DAF vrachtwagenmotoren laten ‘mariniseren’ en die zijn Stage V-goedgekeurd”, besluit Maelissa.

Koen HeinenSource link