voor

BINNENVAART INDUSTRIE WEGTRANSPORT ZEEVAART

Oudste LNG-station van Nederland krijgt grondige metamorfose

Feb 18, 2020


Het LNG-tankstation van PitPoint aan de Kleefstraat in Zwolle wordt komende maanden grondig verbouwd. PitPoint.LNG is gestart met de werkzaamheden voor een volledige vernieuwing van het oudste openbare LNG-station van Nederland. In mei 2020 wordt de locatie naar verwachting weer geopend, voorzien van de nieuwste technieken.

Het tankstation in Zwolle opende acht jaar geleden zijn deuren, het was daarmee een van de voorlopers op het gebied van vloeibaar aardgas. Door de snel opkomende en veranderende LNG-markt zijn technische aanpassingen inmiddels noodzakelijk.

Het station wordt voorzien van twee LNG-pompen met daarbij drie opstelplaatsen voor trucks die rijden op LNG. Ook worden meteen de nieuwste innovaties meegenomen. Zo wordt extra koud LNG beschikbaar. Dit zorgt voor een betere actieradius. Deze optie wordt speciaal voor Volvo-trucks gerealiseerd. Ook komt er een digitale dispenser-display met tankinstructies in elf verschillende talen zodat de internationale transporteurs die dit station passeren alle informatie krijgen om veilig te tanken.

Het LNG-station in Zwolle is op dit moment nog het enige LNG-tankstation in Overijssel en daarmee voor veel transporteurs logistiek gezien een belangrijke locatie. Betrouwbaarheid is daarom cruciaal en voor veel transporteurs zelfs doorslaggevend bij de beslissing om voor LNG te kiezen.

Kansen voor transportbedrijven

“Samen met PitPoint zijn wij een van de pioniers op het gebied van LNG. Wij tanken vanaf het eerste uur bij dit LNG-station”, vertelt Rogier Verkley, Commercieel Directeur bij Wezenberg Groep, een transportbedrijf uit IJsselmuiden. “Wij omarmen LNG zeer als alternatieve brandstof, ook al hadden we door dit verouderde station soms de nodige uitdagingen. Toch hebben wij altijd vertrouwen gehad in PitPoint en we zijn dan ook héél blij met de komst van dit volledig vernieuwde station. Voor ons een reden om rond de zomer nóg tien nieuwe LNG-trucks in onze vloot te verwelkomen!”, aldus Rogier Verkley, Commercieel Directeur bij Wezenberg Groep.

Omdat veel transporteurs in de regio afhankelijk zijn van dit LNG-station en PitPoint.LNG daarom downtime tijdens de werkzaamheden wil voorkomen, wordt er op dezelfde locatie een tijdelijke LNG-installatie geplaatst. Ook deze tijdelijke LNG-installatie levert nu al extra koud LNG en zal blijven staan totdat het vernieuwde tankstation volledig operationeel is.

LNG-stimuleringsregeling

“De vernieuwing van dit station stond al een geruime tijd op de planning. Helaas duurde het vinden van een geschikte tijdelijke LNG-tankinstallatie vanwege de grote vraag en schaars aanbod langer dan verwacht”, legt Joost de Ruijter, Business Development Manager bij PitPoint.LNG uit. “De tijdelijke installatie wordt goed ontvangen en we kunnen niet wachten tot ook de definitieve installatie volledig operationeel is.” De Ruijter verwacht dat het vernieuwde LNG-station in combinatie met de LNG-stimuleringsregeling van 18,7 eurocent per kilo LNG ervoor zorgt dat meer transporteurs in de regio de overstap maken naar deze alternatieve brandstof.

PitPoint.LNG B.V. is een joint venture van PitPoint B.V. (onderdeel van Total) en SHV Energy B.V. De onderneming richt zich op de realisatie en exploitatie van LNG-infrastructuur voor de automotive en maritieme sector. Momenteel beschikt PitPoint.LNG over vijf LNG-stations voor zwaar wegtransport in Nederland en België en een LNG-tankstation voor binnenvaartschepen in Keulen. Daarnaast werkt PitPoint.LNG aan de ontwikkeling van nieuwe LNG-tankstations voor trucks en schepen in Nederland, België en Duitsland.

Lees ook:Source link