voor

BINNENVAART INDUSTRIE WEGTRANSPORT ZEEVAART

Eerste LNG-bunkering in Antwerpse haven

Mar 6, 2020


06/03/2020 OM 07:05
– Luc Willemijns

De chemicaliëntanker “Ramelia”, die sinds september 2019 voor de Zweedse Gothia Alliance vaart, werd gebunkerd ter hoogte van kaai 512 aan de steiger van SEA-Tank Terminal in het Kanaaldok. De LNG-brandstof werd veilig en snel aan het schip geleverd door het LNG-bunkerschip “FlexFueler 001” van het Nederlandse Titan LNG, dat sinds vorig jaar over een vergunning van Port of Antwerp beschikt om LNG in de Antwerpse haven te mogen leveren.

Titan LNG is marktleider in het bunkeren van LNG naar kleine en grote schepen die op LNG varen. Het levert al jaren de schepen die LNG willen gebruiken als brandstof via trucks en sinds 2019 ook per bunkerschip. Later dit jaar wordt de “FlexFueler 002” gedoopt. Deze zal de scheepvaart in het hele Antwerpse havengebied bevoorraden met LNG, met als vaste uitvalsbasis kaai 526.

Hoewel het bunkeren een operatie betreft tussen leverend bunkerschip en ontvangend handelsschip, zijn ook de terminals betrokken partij. Om ervoor te zorgen dat terminals zichzelf straks de officieuze titel “LNG Ready Terminal” kunnen geven, richt Port of Antwerp dit voorjaar zijn focus op het begeleiden en informeren van de terminals om ze comfortabel te laten worden met LNG bunkeren.

Door als eerste een LNG-bunkeroperatie aan zijn steiger te faciliteren, neemt SEA-Tank Terminal een pioniersrol op voor de Antwerpse haven, die naar verwachting spoedig door de andere terminals in de haven zal worden gevolgd.Source link