voor

BINNENVAART INDUSTRIE WEGTRANSPORT ZEEVAART

Shell gaat met Renewi en Nordsol werk maken van bio-LNG

Jun 4, 2020


Shell gaat een samenwerking aan met Renewi en Nordsol in het gezamenlijk produceren van bio-LNG. Het olie- en gasconcern heeft een overeenkomst met de twee partijen gesloten voor de bouw van een Nordsol-installatie op locatie van de afvalverwerker. De installatie zal naar verwachting halverwege volgend jaar de eerste bio-LNG produceren.

Renewi zamelt in heel Nederland organisch afval in bij onder andere retail en horeca, waarna dit wordt omgezet in biogas. Een deel van dit gas gaat Renewi leveren aan Nordsol voor de productie van bio-LNG. Nordsol uit Bunnik heeft bewezen processen geïntegreerd en geoptimaliseerd tot een compacte installatie waarmee het biogas wordt omgezet naar bio-LNG. De Nordsol-technologie maakt het mogelijk om bio-LNG lokaal te produceren tegen ‘een betaalbare prijs’.

Routekaart Groen Gas

Shell, een investeerder in Nordsol via Shell Ventures, zal de bio-LNG vervoeren naar nabijgelegen Shell LNG-stations om klanten te voorzien van bio-LNG. De bio-variant van vloeibaar aardgas is het duurzame alternatief voor diesel en speelt een belangrijke rol om langeafstandstransport CO2-neutraal te maken. In de Routekaart Groen Gas onderstreept minister Wiebes de waardevolle rol die biobrandstoffen in de energietransitie kunnen spelen.

“Het is mooi om te zien dat deze samenwerking van partners in de keten concrete resultaten oplevert, op weg naar een duurzamere samenleving,” zegt CEO Otto de Bont van Renewi. “Dit past bij onze visie op waste no more en sluit aan bij het streven om het voortouw te nemen in het creëren van secundaire grondstoffen en de verbindende schakel te zijn in het hart van de circulaire economie.”

Bio-LNG uit eigen land

“Onze bio-LNG is een schone en veilige brandstof tegen een betaalbare prijs,” zegt CEO Jerom van Roosmalen van Nordsol.“Deze samenwerking is een mooie eerste stap om bio-LNG in Nederland mainstream te kunnen maken. Met onze partners bieden we een waardevol alternatief naast groengas.”

“De afgelopen 10 jaar hebben we een netwerk van zeven LNG-stations opgezet en klanten in staat gesteld met LNG-vrachtwagens de CO2-uitstoot te verlagen,” voegt General Manager van Shell Retail Hilmar van den Dool hieraan toe. “Door nu de LNG geleidelijk te vervangen door bio-LNG maken we in één keer de grote stap naar emissievrij rijden. Alleen met de durf van ondernemingen als Renewi en Nordsol komt de noodzakelijke vernieuwing tot stand.”

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelenSource link