voor

BINNENVAART INDUSTRIE WEGTRANSPORT ZEEVAART

Transport Online – Nieuwe IVECO S-WAY NP op LNG voor Melkweg Fritom

Sep 17, 2020


BOLSWARD – De intrinsieke motivatie om CO2 te reduceren en de snelle levertijd hebben ervoor gezorgd dat Melkweg Fritom heeft gekozen voor een IVECO S-WAY Natural Power op LNG. Door de komst van de nieuwe truck zet het bedrijf uit Bolsward de eerste stappen naar een duurzamer transport. Melkweg Fritom is enorm trots op het feit dat het als een van de eerste bedrijven in Nederland bieten gaat transporteren op vloeibaar aardgas.

Melkweg Fritom is een organisatie, onderdeel van de Fritom groep, die melk collecteert bij veehouders. Dit doen zij 24/7 met 21 trekkende eenheden en zo’n 80 chauffeurs. In het oogstseizoen halen wij voor meerdere partijen ook de suikerbieten op en die brengen we naar de fabriek in Hoogkerk, zodat deze daar verwerkt kunnen worden. Daarnaast transporteren zij ook food en feed vloeistoffen over de internationale wegen. Jelle Breeuwsma vertelt als Algemeen Directeur van Melkweg- en Bidon Fritom hierover: “We doen dit met 60 eigen trucks, vele charters en zo’n 500 tankcontainers en 50 tankopleggers door heel Europa. 

Bij Melkweg Fritom ontstond gaandeweg de sterke behoefte om stapsgewijs een duurzamer transport te realiseren. In de zoektocht naar alternatieve brandstoffen voor diesel kwam het uit bij LNG. Het feit dat zij met een IVECO S-WAY NP op LNG de uitstoot van CO² met circa 20% kunnen reduceren gaf de doorslag. Daarnaast wilde Melkweg Fritom graag nieuwe ervaringen op doen met LNG als aandrijfvorm.

Jelle licht deze keuze toe: “De aankoop van een LNG-truck kan in ruim 2 jaar terugverdiend worden, zodra je de business case goed hebt opgezet en alles precies op zijn plaats valt. We zijn hiervan overtuigd op basis van het plan dat op tafel ligt, de geschatte onderhoudskosten en een kilometrage van 250.000 km op jaarbasis.”

De IVECO S-WAY gaat rijden in de provincies Noord-Holland, Friesland en Groningen. Deze wordt 24/7 ingezet voor hoofdzakelijk het melktransport, zodra de bietencampagne is afgelopen. Ook in Nederland is de business case dus haalbaar, zodra je veel kilometers maakt op de weg. De brandstofkosten voor LNG zijn namelijk aanzienlijk lager dan voor diesel. De actuele prijs per kilogram LNG is €0,7699, terwijl je voor één liter diesel €1,25 afrekent aan de pomp. Deze prijzen zijn gemeten op 16-09-2020.

Melkweg Fritom haalt het maximale uit zijn nieuwe IVECO S-WAY NP die onder andere wordt ingezet als bulkvoertuig. Door een tankinhoud van 570 kilogram LNG is een actieradius haalbaar van zo’n 1.500 kilometer. Dit aantal is realiseerbaar inclusief PTO-uren. De IVECO S-WAY NP met 460 pk is verder voorzien van een complete PTO opbouw voor de aandrijving van de hydrauliek van de kiepinstallatie. Daarnaast is de nieuwe truck met een AS-cabine voorzien van een lederen, lucht geveerde chauffeursstoel en Alcoa velgen. Bovendien zijn er twee lampen op het dak gemonteerd, zodat de chauffeur op iedere locatie altijd voldoende licht en zicht heeft. Melkweg Fritom heeft de IVECO S-WAY verder voorzien van een verzwaarde vooras, zodat deze naast het melktransport ook voor het bietentransport tot maximaal 50 ton kan worden geladen.

IVECO NLS en Cornelis Bedrijfsauto’s als IVECO-dealer zijn enorm trots op het feit dat zo’n mooi bedrijf met een IVECO LNG-truck de weg op gaat. Joep van Aar voegt als Directeur Key Accounts bij IVECO NLS hieraan toe: “Het geeft een gewéldig gevoel dat de truck met enthousiasme door de medewerkers van Melkweg Fritom in ontvangst is genomen.

Source link