voor

BINNENVAART INDUSTRIE WEGTRANSPORT ZEEVAART

Exmar schikt echtscheiding met Argentijnse oliereus

Oct 20, 2020


De aardgastransporteur Exmar ontvangt 150 miljoen dollar, maar moet nu – opnieuw – op zoek naar een huurder voor zijn enorme drijvende lng-fabriek.

Force majeure. Zelden waren twee woorden zo’n bom voor de beurskoers van een bedrijf. Eind juni incasseerde Exmar

een mokerslag toen zijn belangrijkste klant, de Argentijnse oliegroep YPF, overmacht inriep om onder het tienjarig huurcontract voor de drijvende lng-fabriek Tango uit te raken.

YPF verwees naar de nooit geziene crisis in de energiesector, met een Amerikaanse olieprijs die in het voorjaar zelfs even onder nul tuimelde. Argentinië mocht de grote ambities rond het Vaca Muerta-schaliegasbekken in Patagonië opbergen.

Exmar liet meteen weten de force majeure als onwettig te beschouwen. Na bijna vier maanden komt er een schikking uit de bus, leert een persbericht. De Argentijnen betalen Exmar 150 miljoen dollar (127 miljoen euro) om vroegtijdig onder het huurcontract uit te raken. 22 miljoen dollar vloeit meteen naar Exmar, de rest volgt over anderhalf jaar in maandelijkse schijven. 40 miljoen moet echter als onderpand naar Bank of China en Deutsche Bank, de kredietverstrekkers voor de lng-fabriek, vloeien.

Exmar moet nu op zoek naar een nieuwe huurder voor zijn gevaarte, dat in 2016 als ‘s werelds eerste drijvende lng-fabriek in een Chinese werf opgeleverd werd. Een eerste langetermijnhuurder, het Canadese Pacific Rubiales, gaf al meteen niet thuis en dus kon de Caribbean – zoals de FLNG toen heette – niet zoals gepland in Colombia ingezet worden. Daarop volgde een zoektocht van bijna drie jaar. Die eindigde eind 2018 in het Vaca Muerta-aardgasbekken in Argentinië. De Caribbean werd omgedoopt in Tango en leek eindelijk ‘van straat’.

Nu moet Exmar dus opnieuw op zoek naar een stabiele huurder. De schikking en de cash zijn een opluchting voor de groep, die onder een hoge schuldenlast gebukt gaat. De beurskoers is naar een dieptepunt gezakt; iets beter dan gevreesde halfjaarcijfers leverden deze nazomer slechts even soelaas op.

Een happy end – lees: een stabiele huurder – voor de jarenlange saga over de drijvende lng-fabriek is cruciaal voor een duurzaam koersherstel van Exmar, dat eind juni een netto schuldenberg van 537 miljoen dollar torste.
Merk de uiterst lage kredietscore van tegenpartij YPF. Die is het equivalent van ‘extreem speculatief’, met een hoog risico op wanbetaling

Bart Cuypers

KBC Securities

Het aandeel veert dinsdag in Brussel tot 15 procent op, tegenover de bodemkoers op maandagavond. Toch maakt KBC Securities-analist Bart Cuypers een bedenking.

Niet alleen zal Exmar bij de zoektocht naar een nieuwe huurder voor de Tango zo goed als zeker vrede moeten nemen met een lagere huur, gelet op de crisis in de energiesector. Dat YPF de betaling over anderhalf jaar spreidt, is evenmin zonder risico. ‘Merk de uiterst lage kredietscore van tegenpartij YPF. Die is het equivalent van ‘extreem speculatief’, met een hoog risico op wanbetaling’, stipt Cuypers aan.Source link