voor

BINNENVAART INDUSTRIE WEGTRANSPORT ZEEVAART

Twee Iveco’s S-Way op LNG èn CNG voor AB InBev • TTM.nl

May 22, 2021


Bierbrouwerij AB inBev heeft onlangs twee nieuwe Iveco’s  S-Way NP in gebruik genomen. De S-Way’s NP zijn voorzien van zowel CNG- als LNG-tanks. Met deze trucks wil AB InBev een hoge actieradius combineren met het verkleinen van de CO₂-footprint. De 6×2 bakwagens bevatten een 12.000 liter tankinstallatie en zijn bedoeld voor de levering van kelderbier aan de horeca.

Wilco Heiwegen, woordvoerder bij bierbrouwerij AB InBev: “We zijn verheugd dat we samen met Iveco nieuwe stappen kunnen zetten voor een nog schoner wagenpark. De S-Way’s NP stoten 90 procent minder stikstofdioxide (NO₂) en 95 procent minder fijnstof uit dan een vergelijkbare dieseltruck, waardoor AB InBev een aanzienlijke bijdrage levert aan een schonere wereld.” Mede door de ervaringen van logistiek partner Voets Transport heeft AB InBev gekozen voor twee Iveco’s S-Way NP 6×2 bakwagens. Eigenaar Rob Voets is namelijk zeer te spreken over hun LNG-trucks: “We zijn namelijk hierdoor verzekerd van bedrijfszekerheid en een laag brandstofverbruik.”

De nieuwe CNG- en LNG-combinaties koppelen bovendien een hoge autonomie voor stadsdistributie aan het verkleinen van de CO₂-footprint in de Benelux. Door de aanwezigheid van een 200 kg LNG-tank en vier CNG-tanks kunnen de chauffeurs met hun bakwagens maximaal zo’n 900 kilometer afleggen. Hierdoor kunnen zij altijd onbezorgd ‘thuiskomen’ in de Dommelsche brouwerij. Bert Mingels, Sales Area Manager bij Iveco NLS: “Het is voor AB InBev een groot voordeel dat de Iveco’s bovendien Piek-gecertificeerd zijn en 10 procent minder koolstofdioxide uitstoten, waardoor zij het kelderbier ook in de toekomst met hun nieuwe LNG-trucks in de binnensteden kunnen distribueren.”

AB InBev bereidt zich met de komst van de nieuwe trucks optimaal voor op de toekomst. De levering van de trucks kwam tot stand door een prettige samenwerking tussen Bert Mingels (Iveco NLS), John Ploeg (Logistiek Manager Kelderbier Benelux bij AB InBev) en de werkplaatsen van Iveco Schouten Almkerk en Veghel. Per 1 januari 2022 gelden er strengere toegangseisen voor dieselvrachtauto’s in Nederlandse milieuzones. Vanaf die datum hebben alleen Euro VI trucks toegang tot wegen die behoren tot een aangemerkte milieuzone. Dit beïnvloedt natuurlijk de keuze voor een nieuwe tankbierwagen, omdat de chauffeurs van AB InBev zich dagelijks bevinden binnen die lage emissiezones door het bevoorraden van diverse horecazaken. De bierleverancier zit bovendien in de startblokken voor de stap naar Bio-LNG, zodat zij hun stadsdistributie CO₂-neutraal kunnen verzorgen voor hun klanten. In een later stadium kan AB InBev hiermee namelijk de uitstoot van koolstofdioxide verder reduceren tot liefst 95 procent.

De twee Iveco’s S-Way NP zijn uitgerust met een 12-traps ZF Hi-Tronix geautomatiseerde versnellingsbak die de langste olieverversingsinterval kent in zijn klasse. Na 150.000 kilometer zijn de LNG-trucks hierdoor pas toe aan een onderhoudsbeurt. De Iveco’s zijn verder voorzien van twee extra brandstof besparende functies. Zo kunnen de chauffeurs via een schakelaar eenvoudig gebruik maken van het EcoSwitch-systeem met een vermogen- en snelheidsbegrenzer, waardoor ze zo weinig mogelijk brandstof verbruiken per kilometer. De chauffeur haalt verder het maximale uit zijn tankbierwagen zodra hij gebruik maakt van de aanwezige rijassistentiesystemen en het Eco-Roll systeem om de kinetische energie van het voertuig optimaal te benutten. Alle tips- en tricks hiervoor krijgen de chauffeurs tijdens een aflevertraining van de Iveco Driver Academy.

Source link