voor

BINNENVAART INDUSTRIE WEGTRANSPORT ZEEVAART

H. Liégeois (Examencommissie Binnenvaart): “Nog 10 schippers gezocht”

Jun 6, 2021


In januari 2022 wordt een nieuwe Europese richtlijn voor de beroepskwalificaties in de binnenvaart van kracht. Aangezien die een impact heeft op de binnenvaartexamens, zoekt de examencommissie veertig extra examinatoren. Dertig zijn al gevonden.

De Vlaamse Waterweg lanceerde vorige maand een campagne om in totaal een veertigtal bijkomende examinatoren voor de Vlaamse Examencommissie Binnenvaart te vinden. “Onze campagne leverde tot nu toe al een dertig potentiële kandidaten op. Hopelijk vinden we ook de laatste tien om ons team te vervolledigen. We zoeken voornamelijk schippers met een vaarbewijs of Rijnpatent”, zegt Herlinde Liégeois, voorzitter van de Examencommissie Binnenvaart.

Nieuwe Europese richtlijn

Die extra examinatoren zijn nodig omdat de examens moeten aangepast worden aan de vernieuwde competenties die de Europese richtlijn voorschrijft. “De binnenvaart staat niet stil. De technische en innovatieve ontwikkelingen volgen elkaar op. Hierdoor worden hogere eisen gesteld aan de bemanning, want een gekwalificeerde bemanning is belangrijk om een veilige binnenvaart te garanderen. Die kwaliteiten moeten ze aantonen door te slagen voor een examen, door scholing te volgen en/of door vaartijd voor te leggen. Dankzij de Europese richtlijn zullen die bekwaamheidsbewijzen gelden in de hele Europese Unie. Dat is een groot voordeel voor de arbeidsmobiliteit en moet het binnenvaartberoep aantrekkelijker en nog veiliger maken”, benadrukt Liégeois.

Opleiding voor examinatoren

In het kader van de nieuwe richtlijn voorziet de Examencommissie naast de huidige praktijkexamens voor matroos en radar, ook praktijkexamens voor schipper, deskundige passagiersvaart en lng. De examencommissie neemt de theorie- en praktijkexamens af en bepaalt de inhoud en de vorm ervan. “Omdat de examens aangepast zijn aan de vernieuwde competenties in de Europese richtlijn, voorzien we ook opleidingen voor de leden van de Examencommissie, onder meer over de richtlijn zelf, de nieuwe standaarden, hoe je een praktijkexamen afneemt, de vaarsimulator bedient en over de vaardigheden als examinator”, legt de voorzitter uit.

Wie

Iedereen die expertise heeft als schipper, matroos, in radar, ADN (gevaargoed), lng of passagiersvaart en zich acht à tien dagen per jaar kan engageren, kan zich kandidaat stellen als examinator. Zij krijgen een vergoeding voor hun inzet en onkosten. “Iedereen met de juiste vaardigheden, kennis en motivatie die wil meebouwen aan de professionalisering van de Vlaamse binnenvaart is dus welkom”, besluit Liégeois.

Koen HeinenSource link