voor

BINNENVAART INDUSTRIE WEGTRANSPORT ZEEVAART

Exmar hoopt in de zomer nieuw Tango-contract te tekenen

Aug 19, 2021


Nicolas Saverys, de voorzitter en referentieaandeelhouder van Exmar, denkt al rond de zomer een nieuw contract te kunnen sluiten voor de drijvende lng-fabriek Tango FLNG.

Dat zei hij in de marge van de algemene vergadering. Een van de grote kopzorgen van de Antwerpse scheepvaartgroep kan daarmee al over enkele maanden van de baan zijn.

De Argentijnse energiegroep YPF, die de Tango voor tien jaar had gehuurd om aardgas vloeibaar te maken en te kunnen exporteren, verbrak vorige lente plots het contract met Exmar. YPF riep overmacht in wegens de coronapandemie. De wanbetaling van zijn Argentijnse klant deed het aandeel Exmar kelderen. Na maanden onderhandelen bereikte het een overeenkomst met YPF over een vergoeding van 150 miljoen dollar.

Het gastankerbedrijf is intussen op zoek naar een nieuwe opdracht voor zijn liquefactiebarge. De markt ziet er evenwel veel beter uit. ‘Drie jaar geleden hadden we één tegenpartij, vandaag zijn er een dertigtal potentiële klanten. Met drie of vier van hen zijn we het stadium van de technische discussies al voorbij en kunnen we praten over wat echt telt’, zegt Saverys. ‘Ik denk dat we al iets kunnen tekenen voor of in de zomer, om dan te worden betaald vanaf het einde van het jaar of begin 2022.’

Proven technology
Na de pandemie heerst er ook een zeker optimisme. Goesting is er overal.

Nicolas Saverys

Voorzitter Exmar

Dat de kaarten nu veel beter liggen heeft diverse redenen. Om te beginnen heeft de Tango bewezen dat ze werkt: ‘proven technology’ heet dat in het jargon. Het tuig bleek zelfs in staat 20 procent meer te produceren dan contractueel voorzien. ‘Na de pandemie heerst er ook een zeker optimisme. Goesting is er overal.’ Saverys is tot slot bijzonder tevreden over de kwaliteit van de tegenpartijen waarmee hij praat.

Een opdracht vinden voor de FSRU (drijvende hervergassingsfabriek) waarvoor Gunvor een paar weken geleden het contract verbrak, wordt daarentegen moeilijker. Saverys: ‘Die markt zit veel voller met hervergassingsschepen. Maar er is één groot verschil. Onze FSRU is een totaal ander beest: kleiner en flexibeler, en met een kleinere diepgang, wat een zekere opening biedt.’

Exmar

was een van de eerste bedrijven waar de algemene vergadering weer fysiek plaatsvond, met alle vereiste veiligheidsmaatregelen. Niettegenstaande het woelige jaar 2020 stelden de aanwezigen geen vragen.

De aandeelhouders krijgen een brutodividend van 0,30 euro per aandeel. Dat is dubbel zo veel als aanvankelijk gepland. Exmar verdubbelde het dividend op vraag van Nicolas Saverys. Hij vond dat de aandeelhouders daar recht op hadden na alles wat ze hadden meegemaakt.  Source link