voor

BINNENVAART INDUSTRIE WEGTRANSPORT ZEEVAART

Fluxys LNG Zeebrugge drijft na recordjaar in stilte capaciteit op

Aug 31, 2021


Met 131 lng-tankers verbeterde Fluxys in Zeebrugge zijn jaarrecord met meer dan de helft en bovendien waren de schepen vaak groter. 2020 is veelbelovend nu zopas in alle stilte een nieuwe, vijfde overslagtanker werd opgestart voor Russisch gas.

Met een maandrecord van 20 tankers in december, zette de aardgasterminal van Fluxys in Zeebrugge de kroon op zijn fonkelend recordjaar. Na een voortdurend bovenmaatse bezetting was het dit jaar alleen nog afwachten hoe hoog de score uiteindelijk zou oplopen. Op het einde van de zomer werd het aantal tankers van vorig jaar (76) bereikt en eind september sneuvelde het record van 82 ontvangen schepen in 2009. Op 8 november verwelkomde Fluxys voor het eerst een 100e tanker en op de laatste dag van het jaar kwam het 131e schip langs.

“We telden dit jaar 71 schepen die kwamen lossen, ten opzichte van 33 vorig jaar”, zegt woordvoerder van Fluxys Rudy Van Beurden. “Het aantal transhipments – overslag van schip naar schip – verdubbelde ten opzichte van vorig jaar naar 19, dus goed voor 38 schepen. Er was wel een lichte daling in het aantal schepen dat kwam laden. Dat ging van 25 naar 21 en bovendien ging het dit jaar uitsluitend om kleine schepen, terwijl vorig jaar 5 grote schepen kwamen laden.”

Vijfde tank in stilte opgestart

De groei van Fluxys LNG is een opsteker voor de haventrafiekcijfers. In afwachting dat die in januari bekendgemaakt worden, gaat Zeebrugge alvast in de richting van een stevige groei. Op het einde van het derde kwartaal stond de teller op +11,1%, dankzij een grote inbreng van de vloeibare bulk: 7,31 miljoen ton, dat was +54% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. In dit volume nam Fluxys 4,9 miljoen ton voor zijn rekening. Gezien sinds het najaar de allergrootste Qatarese gastankers komen lossen – in het kader van een nieuw contract tot 2044 – mag voor het hele jaarcijfer een extra opstoot verwacht worden.

Bovendien werd zopas in alle stilte de vijfde opslagtank in gebruik genomen voor een leveringsprogramma van aardgas uit Yamal in Siberië. Die nieuwe tank kan maar liefst 180.000 m³ aardgas bevatten, ter aanvulling op de gezamenlijke 380.000 m³ van de vier bestaande opslagtanks. De bouw van de vijfde tank startte in 2015 maar liep vertraging op. De voorbije weken konden de Russen eindelijk starten met het leveringsprogramma van jaarlijks meer dan 100 slots gedurende 20 jaar.

Laadrecord vrachtwagens

In de schaduw van de tankschepen, vestigde Fluxys ook een record in het beladen van vrachtwagens. Op 29 december waren precies 2.603 laadbeurten geteld, ten opzichte van 1.453 vorig jaar en 1.668 in het recordjaar 2014.

Op de terminal van Fluxys LNG in Zeebrugge komen sinds 2010 vrachtwagens om vloeibaar aardgas, bestemd voor tankstations, industriële installaties zonder toegang tot het gasnet, scheepsbevoorrading enzovoort. Begin januari werd een tweede laadstation geopend om aan de toenemende vraag te voldoen. Ook hier was december de absolute recordmaand ooit met meer dan 340 laadbeurten.

Roel JacobusSource link