voor

BINNENVAART INDUSTRIE WEGTRANSPORT ZEEVAART

Frans Hendrickx neemt extra lange lng-trucks in gebruik

Aug 10, 2021


Transportfirma Frans Hendrickx neemt twee ecocombi’s in gebruik die aangetrokken worden door lng-trucks. “Hiermee maken we het verschil, al was het goedgekeurd krijgen van de trajecten een lijdensweg”, zegt general manager Rocco Cannizzaro.

Het Hulshoutse bedrijf, dat onder andere rijdt voor Ikea en Duracell, neemt de lzv’s (langere en zwaardere vrachtwagencombinaties) in gebruik op vraag van zijn klanten. “Eindelijk”, zegt Cannizzaro. “Elk traject voor zo’n lzv moet goedgekeurd worden en dat is in ons land geen evidentie. Na lang wachten is recent ons eerste traject goedgekeurd en we verwachten deze week nog een goedkeuring van een tweede traject. Er komt daarnaast nog heel wat kijken bij het in gebruik nemen van zo’n lzv. Ons chauffeurs moesten een opleiding volgen in Nederland, de draaicirkel van de vrachtwagen moest opgemeten worden. Het was een echt lijdensweg maar we zijn blij dat we deze stap vooruit kunnen zetten. Hiermee onderscheiden we ons van de rest. De hele sector moet zichzelf wat heruitvinden momenteel.”

Inperken uitstoot klanten

Hendrickx kiest voor een combinatie van lng-trekkers en een lzv met uitschuifbaar chassis. Die combinatie is goed voor 40% minder CO2-uitstoot. “We kunnen nu met twee chauffeurs doen waar er vroeger drie voor nodig waren”, aldus Cannizzaro. “Dat is natuurlijk heel voordelig maar het belangrijkste is dat we onze klanten kunnen helpen bij het inperken van hun uitstoot. Dat is voor elk groot bedrijf van groot belang.”

Uitschuifbare assen ongewoon

Een oplegger met uitschuifbare assen is eerder ongewoon. “De meeste bedrijven kiezen voor een dubbele oplegger. Wij zijn gegaan voor een systeem met een kleinere eerste trailer. Het chassis daarvan kan onder het chassis uitgeschoven worden en daar wordt dan de tweede oplegger aan gekoppeld.” De wielen van de eerste oplegger schuiven dus achteruit en vormen zo de wielen van de tweede grotere oplegger. 

Het wagenpark van Frans Hendrickx bestaat intussen uit meer dan honderd trekkers en driehonderd opleggers en aanhangwagens.

Erik De TroyerSource link