voor

BINNENVAART INDUSTRIE WEGTRANSPORT ZEEVAART

Waeslantnatie koopt lng-trucks als stap in eigen klimaatplan

Sep 30, 2021


Waeslantnatie investeert in drie nieuwe Volvotrekkers op lng. Een bewuste keuze in de vergroening en verduurzaming van het bedrijf, zo blijkt. “Elk bedrijf zou een klimaatplan moeten hebben”, zegt natiebaas Georges Brys.

Waeslantnatie, gesitueerd op rechteroever in de Antwerpse haven, gaat de drie Volvo FM-trekkers inzetten voor het transport van staalgoederen en containers binnen de haven. Natiebaas Georges Brys legt uit waarom ook een relatief kleine speler als Waeslantnatie de keuze maakt om driekwart van zijn vloot op lng te laten rijden. “Elk bedrijf zou een klimaatplan moeten hebben”, meent Brys. “Als elke speler een inspanning doet, krijgen we het probleem onder controle. Een kwestie van voor-denken in plaats van nadenken. Een lng-truck realiseert een CO2-reductie van 15 tot 20%. Onze chauffeurs kijken ernaar uit om met de nieuwe vrachtwagens te rijden: ook bij hen leeft de klimaatdiscussie.” 

Nog één diesel 

Het is Waeslantnatie menens qua vergroening: vorig jaar werd bijvoorbeeld geïnvesteerd in milieuvriendelijke heftrucks. De bedrijfsgebouwen worden verwarmd door warmtepompen. Dit jaar was het de beurt aan de vier wagens tellende truckvloot van het bedrijf. “We opteren voor drie trucks op lng en eentje op diesel. Voor de erg zware ladingen blijft diesel de aangewezen optie, omdat bij dergelijke trucks de ruimte tussen voor- en achteras iets te klein is voor de grote lng-tank.”

Het bedrijf ging niet over een nacht ijs. “We werken nog steeds als een klassieke natie, dus aan de beslissing ging wel wat discussie vooraf”, zegt Brys. “Volvo stelde ons een lng-truck ter beschikking zodat we zelf konden vaststellen dat het vermogen (460 pk) en de actieradius voldeden aan onze eisen. De chauffeurs werden opgeleid om met de nieuwe brandstof te leren omgaan. Ze weten bijvoorbeeld dat ze niet voor het weekend moeten gaan tanken, om tijdens de stilstaande fase in het weekend geen verlies te lijden door eventuele overdruk als het gas verwamt en uitzet in de tank. Lng vinden is op linker- en rechteroever geen probleem meer.” 

Even rekenen 

De economische case voor het gebruik van lng vergt wel wat rekenwerk. Een lng-truck is zo’n 20% duurder in aankoop, maar daar staat goedkopere brandstof tegenover én een subsidie van de overheid. Waeslantnatie wil de trucks zo’n tien jaar op de weg houden, wat gezien de relatief kleine afstanden in en rond de haven een haalbare kaart is. 

Michiel LeenSource link