voor

BINNENVAART INDUSTRIE WEGTRANSPORT ZEEVAART

Berry Trans voegt twaalf lng-trucks toe aan vloot van honderd

Oct 30, 2021


Transportbedrijf Berry Trans, dat onder andere rijdt voor Lidl, AB Inbev en Coca-Cola, breidt zijn wagenpark uit met twaalf Scania’s op aardgas. Het bedrijf uit Melle sluit niet uit dat het nog meer zal investeren in een duurzamer wagenpark.

Sinds 2012 verzorgt Berry Trans het transport voor een aantal grote klanten in de voedingsindustrie voor wie duurzaamheid heel belangrijk is. Intussen telt het bedrijf honderd vrachtwagens. 

“Ook bij het transport van hun producten willen die klanten natuurlijk een zo beperkt mogelijke impact op klimaat en milieu, en daar gaan wij met plezier in mee,” zegt zaakvoerder van Berry Trans Fatih Malcikan. “Toen het tijd was om de vloot uit te breiden, hebben we samen met Scania een dossier opgesteld om de duurzame aspecten van lng-trucks toe te lichten. De twaalf nieuwe lng-trucks die we bestelden, tien trekkers en twee bakwagens, zijn het bewijs dat deze oplossing deel kan uitmaken van een duurzame aanpak.” 

Lng-trucks rijden op aardgas of biomethaan, waardoor ze stiller zijn en minder CO2 uitstoten: 15 tot 20% bij gebruik van aardgas en zelfs 95% bij biogas, een hernieuwbare energiebron. Omdat het vloeibaar opgeslagen wordt – in tegenstelling tot onder hoge druk samengeperst aardgas bij cng-toepassingen – kunnen ze meer brandstof meenemen. Hierdoor neemt de actieradius aanzienlijk toe en kunnen lng-trucks voor meerdere toepassingen worden ingezet.

Wat wennen

Intussen zijn vijf van de twaalf Scaniavrachtwagens geleverd bij Berry Trans, met oktober en januari als leveringsmomenten voor de rest van de bestelling. Berry Trans merkte wat terughoudendheid bij de chauffeurs. “In het begin stonden ze wat weigerachtig tegenover vrachtwagens op ‘gas’. Het is altijd wat wennen aan verandering. Maar na een opleiding van Scania en de eerste ritten, zijn ze helemaal overtuigd,” zegt Berry Trans-COO Abdil Malcikan.

Berry Trans staat normaal gezien zelf in voor het onderhoud van zijn vrachtwagens, maar koos in dit geval voor een volledig dienstenpakket van Scania, met financiering en onderhoud. Het bedrijf sluit niet uit dat het nog verder zal investeren in een duurzamer wagenpark.

Erik De TroyerSource link