voor

BINNENVAART INDUSTRIE WEGTRANSPORT ZEEVAART

Schenk rijdt LNG met eehhh… LNG • TTM.nl

Oct 24, 2021


Schenk Tanktransport uit Papendrecht heeft onlangs opnieuw nieuwe Volvo FH LNG-trucks in gebruik genomen. De voertuigen worden onder meer ingezet voor het transport van LNG naar Shell-tankstations in de Benelux en Duitsland. LNG-trucks zijn door de dubbelwandige RVS-tank zwaarder dan dieseltrucks met een aluminium tank. Voordeel van Volvo LNG is echter dat de 700 kg extra gewicht van een LNG-trekker binnen een EU-regeling voor internationaal vervoer gecompenseerd kan worden. Hierdoor hoeven transporteurs die een Volvo LNG inzetten in het internationaal transport niet in te leveren op laadvermogen.

“Door de dubbelwandige RVS-tank zijn alle LNG-trucks zwaarder dan reguliere dieseltrucks. Dat een Volvo LNG-truck het extra gewicht van 700 kg gecompenseerd krijgt, is voor heel veel transporteurs echter nog onbekend. Deze gewichtscompensatie is voor ons een groot voordeel en een van de belangrijkste redenen om voor een Volvo LNG-truck te kiezen. We hoeven hierdoor niet in te leveren op laadvermogen”, verklaart Hans Mulder, Manager Operations bij Schenk Papendrecht. 

Naast een gewichtsvoordeel en het lage verbruik speelde ook de trekkracht van de Volvo FH LNG een grote rol bij de keuze voor Volvo Trucks: “Wij rijden al sinds 2018 met Volvo’s FH LNG en chauffeurs zijn erg tevreden over de rijprestaties van de truck. Hij rijdt echt als een diesel: dankzij een hoog koppel kunnen we een hoge gemiddelde snelheid halen ondanks onze strikte maximum snelheid. Hierdoor kan met lage toerentallen bij kruissnelheid gereden worden wat, in combinatie met de hoge efficiëntie van de Volvo LNG-techniek, zorgt voor een laag verbruik. Daarnaast vinden wij de chassisopbouw van de Volvo LNG-truck ideaal. Er is voldoende ruimte over voor het opbouwen van een compressor of hydraulisch systeem”, aldus Mulder.

De Volvo’s FH LNG van Schenk Tanktransport rijden niet alleen op LNG; ze vervoeren deze brandstof ook. “Onze LNG-trekkers rijden voornamelijk LNG naar Shell-tankstations binnen de Benelux en Duitsland. Naast de gewichtscompensatieregeling is er in Duitsland ook een Maut-voordeel. Qua business case valt LNG voor ons positief uit. CO2-technisch maken we ook grote stappen; nu al daalt de uitstoot met ca. 20%. Wanneer het aandeel Bio-LNG toeneemt, zal de CO2-uistoot nog verder gaan dalen. Dit is ook uitermate interessant voor onze klanten zoals Shell waar CO2-reductie bovenaan de agenda staat. Zij openen tweede helft van dit jaar een eerste Bio-LNG locatie in Amsterdam. Dat maakt de weg vrij voor nog grotere CO2-reducties”, vertelt Hans Mulder.

De recent geleverde trucks zijn onderdeel van een serie van in totaal 25 Volvo FH LNG-trekkers voor Schenk Tanktransport. Om met een zo laag mogelijk eigengewicht met 50 ton GCW te rijden, heeft Schenk specifiek voor het nationale transport ook een aantal Volvo FH 6×2-trekkers met midliftas gekocht. Deze uitvoering heeft een laag eigengewicht en ondanks de extra as is er toch ruimte voor een 155 kg tank die voldoende actieradius geeft voor deze inzet.

Source link