voor

BINNENVAART INDUSTRIE WEGTRANSPORT ZEEVAART

Fluxys bouwt lng-bunkerstation in Antwerpen met Cryostar en KC LNG

Nov 8, 2021


Gasverdeler Fluxys gaat in zee met Cryostar en KC LNG voor het ontwerp en de bouw van een lng-bunkerstation in Antwerpen aan Kaai 526/528. De installatie past binnen de ambitie van het Havenbedrijf om de havenactiviteiten verder te verduurzamen.

Eind maart zullen zowel binnenschepen als kleine zeeschepen in de Antwerpse haven vloeibaar aardgas (lng) kunnen bunkeren aan een vaste installatie. Sinds 2012 biedt de haven van Antwerpen truck-to-ship-bunkering aan. Met de inrichting van een bunkerstation wil de haven lng permanent beschikbaar maken. 

Naast Kade 526/528 zullen ook partners van Fluxys – G&V en Rolande LNG – een lng-tankstation voor zware vrachtwagens bouwen.

“We willen al lange tijd de overstap van traditionele brandstoffen naar lng stimuleren voor zowel het weg- als maritieme transport”, zegt woordvoerder van Fluxys Laurent Remy. “Overschakelen op lng vermindert de uitstoot van zwavel en fijn stof. Tegelijk gaat de uitstoot van stikstofoxide en CO2 drastisch naar omlaag. Niet alleen gaan we hiermee de klimaatopwarming tegen, maar denken we ook aan de volksgezondheid. Door de slechte luchtkwaliteit sterven er jaarlijks gemiddeld 800.000 mensen vroegtijdig in Europa. Dat is een hallucinant cijfer.”

Fase 2

De installatie van het nieuwe bunkerstation sluit aan bij de bouw van de FlexFueler 002, een bunkeringponton voor lng dat dit jaar nog operationeel zal zijn. Fluxys ging hiervoor de uitdaging aan met het Nederlandse Titan LNG. De FlexFueler 002 zal lng bunkeren van schip naar schip in het grootste gedeelte van het Antwerpse havengebied.

Gasverdeler Fluxys, G&V, Titan LNG en dochterbedrijf Rolande LNG zijn bij de grootste spelers in de Europese lng-industrie. Partner Cryostar is een Franse leverancier van hoogtechnologische cryogene (koudmakende) apparatuur. KC LNG behoort tot de lng-divisie van de Deense energiespeler MAKEEN Energy.

Julie DesmetSource link