voor

BINNENVAART INDUSTRIE WEGTRANSPORT ZEEVAART

Nieuw lng-tankstation vrachtwagens op Antwerpse rechteroever

Nov 17, 2021


11 september 2019 om 12:14

Shell opende een lng-tankstation voor vrachtwagens aan de Romeynsweel in het Antwerpse havengebied op rechteroever. Naar verwachting in oktober opent de G&V Energy Group in de nabijheid ook een lng-tankstation voor vrachtwagens.


Lng (liquified natural gas) is voor vrachtwagens momenteel de meest schone brandstof van fossiele oorsprong. Met die brandstof is er 10 tot 15% minder CO2-uitstoot en zijn er 30% minder schadelijke stoffen, zoals fijn stof en NOx (verzamelnaam voor verschillende stikstofoxides). Het aantal transporteurs dat al lng-aangedreven vrachtwagens aanschafte of bestelde, gaat in stijgende lijn. De opening van het tankstation voor lng door de G&V groep heeft enige vertraging opgelopen. Hierbij zijn ook Fluxys/Titan en de Nederlandse groep Rolande betrokken.

Feestelijke opening

Het nieuwe Shelltankstation is operationeel sinds 5 september. Het wordt op 2 oktober feestelijk geopend. Shell grijpt de gelegenheid aan om nog eens te wijzen op haar doelstelling om tegen 2025 20% van haar brandstoffenmarge te verdienen met lage-emissie-energie. De locatie is niet toevallig gekozen. Het bedrijf, met hoofdkwartier in Den Haag, stelt dat de Antwerpse haven de tweede grootste is in Europa en dat hier dus een groot aantal van haar klanten uit het wegvervoer rijden.

Lng in opmars

Een vrachtwagen op lng zou de laagste TCO (total cost of ownership) hebben momenteel. Hoe die later is, zal natuurlijk mede afhangen van de lng-prijs in de toekomst. 

Sven JostenSource link