voor

BINNENVAART INDUSTRIE WEGTRANSPORT ZEEVAART

Recordaantal trucks laden lng in Zeebrugge

Nov 20, 2021


Met in juli 233 beladingen van trucks met vloeibaar aardgas, doorbrak Fluxys in Zeebrugge voor het eerst het maandplafond van 200. Tegelijk zit het aantal aardgastankers nu al op een zucht van een absoluut jaarrecord.

Op de terminal van Fluxys LNG in Zeebrugge komen sinds 2010 vrachtwagens om vloeibaar aardgas, bestemd voor tankstations, industriële installaties zonder toegang tot het gasnet, scheepsbevoorrading enzovoort. Begin januari werd een tweede laadstation geopend om aan de toenemende vraag te voldoen. Dat blijkt een juiste investering: sindsdien ging het aantal laadbeurten van trucks gestaag omhoog met als topmaand 194 operaties in mei. De afgelopen maand juli werd voor het eerst de symbolische grens van 200 gesloopt. Het was meteen erop en erover met maar liefst 233 laadbeurten.

In de eerste zeven maanden van dit jaar werden 1.314 trucks met lng beladen. Daarmee komt het jaartotaal van de vorige drie jaar – gemiddeld een dikke 1.400 – nu al in augustus in zicht. Ook het jaarrecord van 1.668 tankbeurten uit 2014 is niet ver meer weg.

Nooit eerder zoveel gastankers

Ook de drukke scheepsactiviteiten aan de aardgasterminal weerspiegelen in de cijfers. In de eerste zeven maanden kwamen al 66 tankers laden, lossen of overslaan. “Voor augustus zijn al zeker 9 aanlopen gepland, waarmee we tegen het einde van de maand op 75 schepen zullen komen”, zegt woordvoerder Laurent Remy. Ook qua maritieme trafiek zit de terminal dus op recordkoers om de 76 scheepsoperaties van 2018 te overtreffen.

Bovendien worden de schepen steeds groter. Bijvoorbeeld in juli kwam voor het eerst een Q-max lng-tanker langs, met name de ‘Al Dafna’ uit Qatar. Hierdoor nemen de volumes gevoelig toe. Nadat vorig jaar 26,8 miljoen m³ vloeibaar aardgas werd aangevoerd, staat de teller dit jaar na zeven maanden al op 43,6 miljoen m³. In het najaar schakelt Fluxys nog een versnelling hoger. Dan wordt een vijfde overslagtank in gebruik genomen en komt het aanvoerprogramma van Russisch aardgas op toerental.

Roel JacobusSource link