voor

BINNENVAART INDUSTRIE WEGTRANSPORT ZEEVAART

Eerste lng-bunkerstation langs Rijn gaat dat van Antwerpen vooraf

Dec 29, 2021


Langs de Rijn bij Keulen heeft het Nederlandse PitPoint Clean Fuels een lng-bunkerstation voor de binnenvaart gebouwd. Het station wordt binnenkort operationeel. De Antwerpse haven volgt in oktober aan Kaaien 526/528.

De tank van het bunkerstation nabij de Niehler Hafen in Keulen is zopas voor het eerst met lng gevuld. Ze heeft een capaciteit van 200 m³. Na enkele tests kan het bunkerstation over enkele weken in gebruik genomen worden. Het zal dan het eerste shore-to-ship lng-bunkerstation voor de binnenvaart in Europa zijn.

Lng wordt beschouwd als een veelbelovend alternatief voor diesel in de scheepvaart. Het levert een lagere CO2-uitstoot op en stoot ook minder fijnstof en NOx uit.

Haven Antwerpen

In de Antwerpse haven gaf een consortium rond de Franse energiegroep Engie in 2016 al de kick-off voor een lng-bunkerstation aan Kaaien 526/528. De realisatie liet echter op zich wachten en in oktober vorig jaar werd de concessie overgenomen door Fluxys in samenwerking met brandstoffenleverancier G&V. Zij voorzagen toen een ingebruikname in oktober van dit jaar. Noch bij Fluxys, noch bij G&V konden we vernemen of die datum effectief gehaald wordt.

Koen HeinenSource link