voor

BINNENVAART INDUSTRIE WEGTRANSPORT ZEEVAART

H.Essers breidt duurzaam netwerk uit met eerste vijf lng-trucks Iveco

Dec 20, 2021


Transport- en logistiekgroep H.Essers nam een eerste reeks van vijf lng-trucks van Iveco in gebruik. De aankoop past in de duurzaamheidsstrategie van het bedrijf. Afhankelijk van de resultaten komen er nog meer lng-trucks.

De sleutels van de vijf Iveco Stralis NP trucks werden woensdag overhandigd aan Salvatore Napolitano, chief procurement officer bij H.Essers. “Met deze aankoop breien we een vervolg aan ons steeds groener wordende en multimodaal logistiek netwerk”, zegt hij.

De groep investeerde onlangs nog in een eigen spoorterminal in Genk en wekt zelf elektriciteit op met windmolens op zijn terrein.

Voordelen

Volgens de vrachtwagenconstructeur biedt het gebruik van lng tal van substantiële voordelen. Naast de lagere brandstofkosten moet er bijvoorbeeld in landen als Duitsland minder ‘Maut’ betaald worden. Vrachtwagens op lng behouden ook hun toegang tot lage-emissiezones in grote steden.

“In vergelijking met dieseltrucks ligt het brandstofverbruik maar liefst 15% lager, terwijl het vermogen vergelijkbaar is. De trucks op lng zijn bovendien stiller en stoten een pak minder fijnstof uit”, sluit Dirk Franssens, manager Fleet bij H.Essers, daarbij aan.

Omwille van de geringe beschikbaarheid van lng zullen de trucks voorlopig vooral op middellange afstanden ingezet worden. Dat is ook de reden waarom H.Essers een tijdlang de kat uit de boom keek alvorens de eerste lng-trucks aan te kopen. “Ondertussen is deze brandstof meer verkrijgbaar in ons land, maar internationaal moet het nog doorgroeien”, zegt Franssens.

Verder investeren

Als alles goed loopt wil H.Essers verder investeren in het lng-verhaal met Iveco. Nochtans telt de vloot van het bedrijf voornamelijk MAN-trucks. “Dat klopt, maar MAN heeft geen lng-trucks in zijn gamma. In onze zoektocht naar de minst vervuilende fossiele brandstof, zijn we uitgekomen bij lng. Je hebt elektriciteit, waterstof en accu’s, maar je moet oplaadpunten of tankstations hebben om optimaal operationeel te zijn”, besluit Bob Van Steenweghen, corporate affairs manager van H.Essers.

Koen HeinenSource link