voor

BINNENVAART INDUSTRIE WEGTRANSPORT ZEEVAART

Jost werkt aan plan B na negatief advies voor lng-station Waarloos

Dec 8, 2021


De plannen van transportbedrijf Jost voor een lng-tankstation in Waarloos kregen een negatief advies van de gemeente Kontich na protest van buurtbewoners. Het dossier gaat nu naar de provincie. In het slechtste geval is er een plan B.

Op de site van het door Jost overgenomen transportbedrijf Verbessem in Waarloos, een deelgemeente van Kontich, zou een tankstation voor lng en ‘groene’ diesel komen. Het schepencollege van Kontich heeft echter een negatief advies gegeven. Op de site zijn vijf uitritten gepland voor vrachtwagens die wegrijden na hun tankbeurt. De buurtbewoners vrezen voor de verkeersveiligheid en voor verkeersoverlast aan de nabijgelegen kruispunten met onder meer de N1. De situatie zou bovendien gevaarlijk zijn voor fietsers.

Hoorzitting

Bert Verbessem, voormalig eigenaar van het gelijknamige transportbedrijf en eigenaar van de site, spreekt van een politieke beslissing. Zelf is hij CD&V-fractieleider in de Kontichse gemeenteraad. “Een schepen heeft zonder overleg met het schepencollege tegen de plannen voor het tankstation gestemd. Op 4 juni is er een eerste hoorzitting bij de provincie. We wachten af. We stellen voor om vijf barelen met lichten te plaatsen, zodat telkens slechts één vrachtwagen kan vertrekken. In de straat rijden overigens weinig fietsers. Ik heb hier onlangs nog een hele dag op de site gestaan en heb slechts één fietser zien passeren. Jost wil als bedrijf een voorloper zijn maar een schepen houdt dat tegen”, zegt hij.

Drie tot vier lng-tankstations

Jost wil een drietal lng-tankstations bouwen in België voor eigen gebruik. In oktober 2017 plaatste het transportbedrijf een order voor 500 lng-trekkers bij Iveco. Die worden geleidelijk aan opgeleverd. Momenteel heeft het bedrijf al 150 vrachtwagens op lng rijden. “De vrachtwagens die hier zouden komen tanken, rijden in opdracht van Coca-Cola, waarvoor de distributie van hieruit gebeurt, en voor Carrefour in Kontich. Het dieseltankstation bij Carrefour zou dan gesloten worden. Deze klanten vragen zelf milieuvriendelijke brandstoffen”, legt Verbessem uit.

Plan B

Als de provincie het negatieve advies van de gemeente volgt, moet Jost op zoek naar een andere locatie. “Ik heb hierover al met Roland Jost gesproken en we hebben beslist om een plan B te voorzien. Ik heb ondertussen al uitgekeken naar andere locaties in de buurt en heb op een tweetal kilometer hier vandaan een terrein gevonden langs de N1 dat momenteel nog wordt verhuurd. We moeten nog met de eigenaars gaan praten”, besluit Verbessem.

Koen HeinenSource link