voor

BINNENVAART INDUSTRIE WEGTRANSPORT ZEEVAART

Iets meer gas uit Groningen, maar vooral hoop op LNG

Mar 21, 2022


‘We’ komen deze winter niet zonder gas te zitten. Dat was alweer even duidelijk. Om komende winter de zaken beter op orde te hebben, voert het kabinet nu koortsachtig overleg en worden maatregelen aangekondigd. Dat werd gisteren bekendgemaakt. In deze update opnieuw een overzicht van de nieuwsitems die betrekking hebben op de tuinbouw, met wederom veel aandacht voor energie. 

Het Nederlands kabinet neemt maatregelen om de afhankelijkheid van gas uit Rusland zo snel mogelijk af te bouwen en de beschikbaarheid van voldoende gas de komende winter zeker te stellen. Dat schreven minister Jetten (Klimaat en Energie) en staatssecretaris Vijlbrief (Mijnbouw) maandag aan de Tweede Kamer. Nederland zet fors in op LNG. De Nederlandse maatregelen zijn gericht op het voorbereiden op komende winter door meer (vloeibaar) gas uit andere landen te importeren en te zorgen dat de gasopslagen voldoende gevuld worden.

In dat kader is een bericht van Nu.nl, over China dat Amerikaans gas doorverkoopt aan Europa, interessant. Vanwege hoge prijzen verschuiven handelsstromen. Europees gas is normaal gesproken goedkoper dan LNG, vloeibaar gas.

Naar alle waarschijnlijk wordt dit jaar ook de gaskraan in Groningen iets verder opengedraaid dan aan het begin van het gasjaar (oktober 2021-september 2022) was voorspeld. Vóór 1 april volgt hierover een definitief besluit. “4,6 miljard kuub uit het Groningenveld geeft genoeg zekerheid voor dit gasjaar, en de weg naar snelle definitieve sluiting van het veld, zelfs in 2023, ligt nog steeds open”, aldus staatssecretaris Vijlbrief van Mijnbouw. Het kabinet blijft benadrukken dat Groninger gas in crisistijd pas in beeld komt ‘als allerlaatste optie’. Men wil nog steeds in 2023 of 2024 het gasveld sluiten, al houdt men een slag om de arm vanwege onder meer de recente oorlog in Oekraïne. 

Meer energie besparen waardoor er minder gas nodig is, behoort ook tot de maatregelen van het kabinet, naast versneld verduurzamen en meer hernieuwbare energie produceren. Op 1 oktober 2022 moeten de gasopslagen voldoende gevuld zijn. Hiervoor worden de komende weken verschillende opties uitgewerkt zoals het ingrijpen via marktprikkels door het afdekken van prijsrisico’s, vulverplichtingen voor de gasopslagen en het vullen van de gasopslagen door een door de overheid aangewezen partij. Naast snelle inzetbaarheid staat het beperken van financiële en marktverstorende risico’s hierbij centraal, schrijft het ministerie van Economische Zaken

Bij bekendmaking van de maatregelen deelt het ministerie ook nieuwe crisisplannen voor Gas en Elektriciteit. Deze plannen zijn eind 2021 vastgesteld. Daarin wordt ook het scenario besproken van het bij het optreden van een aardgastekort afschakelen van grootverbruikers in de industrie. De glastuinbouw wordt hierbij in het document niet genoemd. 

Diezelfde glastuinbouw blijft ondertussen de gasprijs nauwgezet volgen. Hieronder de gasprijs op de Title Transfer Facility, het Nederlandse gashandelsplatform tot en met 14 maart. De Intraday daggasprijs voor aprilcontracten opende vanochtend op 105 ct/MWh en steeg even na 10 uur vanochtend naar 122 ct/MWh. 


Contractprijs gas april op TTF t/m 14 maart. Klik hier voor vergroting en actuele prijzen.  


Contractprijs gas winter 2022 op TTF t/m 14 maart. Klik hier voor vergroting en actuele prijzen 

Voor de brandstofprijs geeft United Consumers met de Gemiddelde Landelijke Adviesprijs (GLA) in Nederland een overzicht. Per 1 april verlaagt het kabinet de accijnzen. Dat betekent 17 cent per liter loodvrije benzine minder belasting en 11 cent per liter diesel. Bekijk de actuele brandstofadviesprijzen hier. 

Los van de brandstof- en energieprijzen zijn er nog de grondstofprijzen. Die maken onder meer meststoffen duur en schaars. Meststoffenproducent Rosier heeft er flink last van en verkeert in financieel zwaar weer, zo maakt het beursgenoteerde bedrijf bekend. Het bedrijf met een vestiging in België en Nederland meldt een tekort aan cruciale grondstoffen voor de meststofproductie, een sterk geslonken orderboek en vreest beperking van de activiteiten van het bedrijf in Oekraïne. De klanten van het bedrijf in Oekraïne vertegenwoordigen ongeveer 10% van de omzet van Rosier in boekjaar 2021. 

Er is al een reddingspakket voor het bedrijf aangekondigd afgelopen  maand. Nieuwe maatregelen die worden onderzocht komen bovenop dit pakket. Rosier onderzoekt verschillende maatregelen om de huidige situatie aan te pakken, zoals het bekomen van een overbruggingskrediet om de kortetermijnliquiditeitsbehoeften van Rosier te dekken, alternatieven vinden voor Oekraïense en Russische klanten en de operationele kosten verlagen. 

Veel bedrijven (her)overwegen noodgedwongen hun activiteiten in de oorlogsregio. Verlichtingsbedrijf Signify kondigt bijvoorbeeld een exportstop naar Rusland aan. Diverse andere bedrijven waaronder kastechniekbedrijven, zo weet de redactie, verleggen hun focus naar de Verenigde Staten als markt om te groeien. Zij zien met de huidige energieprijzen minder kansen in Europa en ook, los van Rusland en Oekraïne, in landen rondom de oorlogsregio. Bovendien is de koers van de munt flink gekelderd in die regio’s. Dat maakt betaling van projecten onzeker.Source link