voor

BINNENVAART INDUSTRIE WEGTRANSPORT ZEEVAART

Duitsland loopt mijlenver achter, maar zet vol in op vloeibaar gas

Apr 26, 2022


Lng: wat is het?

Lng staat voor liquified natural gas. Door aardgas af te koelen naar -160 graden Celsius wordt het vloeibaar en kan het eenvoudig opgeslagen of vervoerd worden in tankers. Bovendien is lng door zijn vloeibare staat 600 keer zo compact als in gasvorm, waardoor je veel meer volume in een tanker kunt vervoeren.

Hoewel ook Rusland lng produceert, importeren Europese landen veelal elders vandaan, met name uit de Verenigde Staten en het Midden-Oosten. Dat maakt het een belangrijk alternatief voor import van gas via Russische pijpleidingen.

Toch heeft lng ook veel nadelen. Het transport per schip uit bijvoorbeeld Amerika is duur en milieuonvriendelijk. De schepen zijn lang onderweg en stoken fossiele brandstoffen. Eenmaal aan land komen bij het omzetten van lng naar gas ook weer schadelijke stoffen vrij. Bovendien zetten mensenrechtenorganisaties grote vraagtekens bij lng-importen uit Qatar. Dat land is ‘s werelds grootste producent van vloeibaar gas, maar krijgt al jaren kritiek op de erbarmelijke omstandigheden voor arbeidsmigranten.Source link