voor

BINNENVAART INDUSTRIE WEGTRANSPORT ZEEVAART

Vloeibaargaswalhalla Spanje wil Russisch gas vervangen: ‘Buis door Pyreneeën’

Apr 5, 2022


Nu Europa van het Russische gas af wil, ziet Spanje mogelijkheden om dit gat op te vullen: als doorgeefluik. Spanje zou namelijk in potentie ruim een derde van het vloeibare gas dat Europa kan opslaan in het gasnet kunnen pompen.

Gas uit het zuiden

In het Catalaanse plaatsje Hostelric waar een gasverbinding door de Pyreneeën eerder werd stilgelegd, zoemt het nu van de geruchten dat hier nu toch een grote gasverbinding met Frankrijk komt. “Ze zouden hier morgen kunnen beginnen, alles ligt klaar”, zegt de burgemeester van Hostelric Nil Papiol tegen RTL Nieuws.

Het project werd drie jaar terug nog afgeblazen omdat de kosten voor Frankrijk te hoog zouden zijn. Maar door de oorlog in Oekraïne is alles anders en staan in Europa de neuzen dezelfde kant op. Als Noord-Europa in de toekomst geen gas meer krijgt uit het oosten, dan kan het beter uit het zuiden komen, is de gedachte.

Europa’s LNG-paradijs

Niet dat Spanje veel gas in de grond heeft, maar het land heeft wel strategische gasverbindingen en veel opslagcapaciteit. Er zijn twee pijpleidingen (waarvan een in werking is) met Algerije, een van de grootste gasproducenten ter wereld.

Maar belangrijker zijn de zeven Spaanse LNG-terminals. Ter vergelijking Nederland heeft maar een zo’n terminal, waar LNG, met een temperatuur van -162 graden Celsius, wordt opgeslagen en opgewarmd zodat het geschikt wordt voor transport en gebruik.

Maar de Spaanse terminals kunnen veel meer opslaan dan ze nu doen. Naar Frankrijk sijpelen nu nog maar kleine hoeveelheden LNG, bij gebrek aan goede verbindingen. 

In onderstaande video zie je het verschil tussen vloeibaar en Russisch gas:

Meer protest tegen gas

Jilles van Beukel, energie-expert van het The Hague Centre for Strategic Studies denkt dat nieuwe gasverbindingen met Spanje echt een verschil kunnen maken om deels het Russisch gas te kunnen vervangen. “Dat kan echt substantieel zijn, afhankelijk van de capaciteit van de pijpleiding”, zegt Van Beukel.

De vraag is nog wel of Europa de enorme prijzenoorlog die gaande is op de LNG-markt kan winnen van Azië, waar ook geaasd wordt op het vloeibare gas. LNG komt onder meer uit Australië, Qatar en de VS. “Door de enorme vraag wordt er nu echt de hoofdprijs betaald.”

Ook is het volgens Van Beukel niet meer zo gemakkelijk om de bevolking warm te krijgen voor investeringen in fossiele brandstoffen, zelfs tijdens de huidige crisissfeer. “Tot nu toe was de noodzaak voor meer LNG er niet. Mensen kijken meer naar het milieu en willen juist van het gas af. Je ziet door heel Europa verzet, zelfs bij kleine gasvelden.”

Liever groene stroom

De nieuwe gasverbinding zou in eerste instantie goed zijn voor Spaanse energiebedrijven en de staatskas. Hostalric houdt er volgens de burgemeester niet veel aan over. Sterker nog, er is hier maar weinig enthousiasme om een belangrijke gashub voor Europa te worden. “Bij het begin van de bouw waren er al protesten vanwege de milieuschade die de pijpleiding zou veroorzaken.”

“Als politicus zie ik ook dat deze pijpleiding nodig is. Maar ik vind het ook onlogisch omdat we met een groene energietransitie bezig zijn”, zegt de burgemeester. Hij ziet liever dat Spanje groene energie naar de andere kant van de Pyreneeën pompt.

Toch zien veel Europese landen op korte termijn heil in LNG. Als er geen gasleiding door de Pyreneeën komt, dan wil Italië wel een gasverbinding door de Middellandse Zee aanleggen. Een nieuwe gasleiding van Spanje naar Frankrijk zal een paar jaar in beslag nemen en honderden miljoenen euro’s kosten. Spanje hoopt op geld uit Brussel.Source link