voor

BINNENVAART INDUSTRIE WEGTRANSPORT ZEEVAART

Drijvende LNG-terminal deze zomer al in Eemshaven

May 2, 2022


De drijvende LNG-installatie ligt nu nog in Singapore. Deze gaat in mei op transport richting Nederland.

Tweede terminal

De terminal met de naam S188 is eigendom van het Belgische scheepsvaartbedrijf Exmar en is gehuurd voor een periode van vijf jaar. Welk bedrag daar precies mee is gemoeid, wil een woordvoerder van Gasunie niet kwijt, wél dat er ook gekeken wordt naar een tweede terminal.

Sinds minister Rob Jetten (Klimaat en Energie) in maart bekendmaakte dat Nederland versneld wil stoppen met het gebruik van gas uit Rusland, is de Gasunie naarstig op zoek gegaan naar alternatieven. Zo’n 15 procent van het verbruikte gas hier komt via pijpleidingen uit Rusland.

Gas 600 keer verkleinen

LNG is gas dat voordat het op transport gaat per schip vloeibaar wordt gemaakt. Daarmee wordt het 600 keer kleiner en kan er veel meer worden vervoerd. Op de plaats van bestemming moet het dan weer omgezet worden in gas dat de gaspijpleidingen in kan.

Daarvoor is een LNG-terminal nodig zoals nu door Gasunie is besteld. In Nederland is één andere LNG-terminal, die staat in de Rotterdamse haven. Door een drijvend platform te huren kan de capaciteit snel worden uitgebreid.

Capaciteit

De drijvende terminal heeft een capaciteit van vier miljard kubieke meter gas. Het streven is daar nog een opslagschip naast te leggen waarmee de capaciteit opgeschroefd kan worden tot acht miljard, zo laat Gasunie weten.

Nederland stookt jaarlijks zo’n veertig miljard kubieke meter aan gas. Zes miljard daarvan (15 procent) is daarmee Russisch. Maar Nederland handelt ook veel in gas en heeft daarom meer nodig. Vorig jaar werd 48 miljard kubieke meter gas gekocht van het Russische Gazprom.

Qatar

Naast de drijvende terminal moet in Nederland ook de bestaande LNG-terminal in Rotterdam worden uitgebreid. Ondertussen is het nog de vraag of er genoeg LNG-gas te krijgen het komende najaar.

Heel Europa wil dat gas extra inkopen en landen als Qatar die LNG produceren hebben vaak al langlopende contracten met afnemers. De Verenigde Staten hebben al wel toegezegd meer LNG-gas te gaan leveren aan Europa.Source link