voor

BINNENVAART INDUSTRIE WEGTRANSPORT ZEEVAART

SHOT: gigantische LNG-tank – KIJK Magazine

Jun 4, 2022


Schepen verstoken buitengewoon smerige olie. LNG, een vloeibaar aardgas, moet schonere rook uit de schoorsteen laten komen. Maar om het gas op te slaan, zijn enorme tanks nodig.

Schepen die op vuile olie varen en vrachtwagens die met de vlam in de pijp op niet-milieuvriendelijke diesel scheuren: dat moet beter kunnen.

Het is een van de redenen waarom het minder vervuilende liquefied natural gas (LNG) in opkomst is. LNG is een tot -162 graden Celsius afgekoeld en daardoor vloeibaar gas. En hoewel het volume van het gas door het afkoelen zeshonderd keer kleiner wordt en het daardoor een efficiënte brandstof is om te vervoeren, zijn er nog wel enorme tanks nodig om LNG in op te slaan.

Een daarvan, gemaakt door het Franse bedrijf Gaztransport & Technigaz, zie je hier op de foto. In zo’n tank is ruimte voor maar liefst 25.000 tot 50.000 kubieke meter. Schepen die LNG naar de havens vervoeren waar het gas wordt verwerkt, hebben gemiddeld vier van deze gigantische units waarin mensen lijken te veranderen in mieren.

Klik op de afbeelding om hem te vergroten. © Roland Mouron

Deze SHOT-aflevering staat ook in KIJK 9/2018.

Foto: Roland Mouron

KIJK 9/2018Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!Source link