voor

BINNENVAART INDUSTRIE WEGTRANSPORT ZEEVAART

Poetin draait gaskraan verder dicht: strijd om LNG drijft prijs tot recordhoogte

Jul 28, 2022


Van Zuid Korea tot India en Thailand, ze hebben hun ogen gericht op LNG (Liquified Natural Gas), meldt persbureau Bloomberg. Uit angst voor tekorten en hogere prijzen moet meer worden ingekocht. En dat zorgt voor recordprijzen.

Het is bovendien dringen om beschikbare tankers te vinden om de waar te verschepen. De eigenaren van de tankers lieten eerder weten dat bedrijven zoals Shell, het Franse TotalEnergies en Unipec uit China, de capaciteit voor de winter volop reserveren. En dat dat de huurprijzen flink opdrijft.

De jongste ontwikkelingen in de Europese gascrisis gooien olie op het vuur. Rusland draait de gaskraan naar Europa, de Nord Stream 1, morgen verder dicht. Staatsgasbedrijf Gazprom kondigde aan de capaciteit van de leiding te verlagen naar 20 procent van het maximum. Die was eerder al teruggeschroefd tot 40 procent.

Duitsland boos

Volgens Gazprom is dat vanwege onderhoud aan een turbine. Maar de Duitse regering vindt de verlaging niet technisch te rechtvaardigen en beschuldigt Rusland ervan de gasleveringen als chantagemiddel te gebruiken vanwege de Duitse steun aan Oekraïne.

Ondertussen rijst de gasprijs de pan uit. Die ging vanmiddag zo’n tien procent omhoog en bereikte het hoogste niveau sinds maart dit jaar: 193 euro.

Minderen

De Europese Unie wil de afhankelijkheid van Russisch gas dan ook flink verminderen. Ter compensatie zullen tientallen miljarden kubieke meters LNG moeten worden geïmporteerd. De EU-landen bereikten vandaag ook een akkoord over besparingen op gas.

Daarmee moet een catastrofe voorkomen worden als de winter koud wordt en de Russen de gaskraan helemaal dichtdraaien.

Minder bedeelde landen de pineut

De huidige onrust op de markt kan er voor zorgen dat de prijs voor LNG en het transport verder stijgt, schrijft Bloomberg.  En dat is vooral een probleem voor minder bedeelde kopers, zoals Pakistan, Bangladesh en Argentinië. Die dat zich niet kunnen permitteren en te maken zullen krijgen met tekorten.

Europa vervangt het Russische gas met LNG, maar dat gaat ten koste van wat er naar andere landen gaat, zegt energie-expert Remco de Boer van Studio Energie tegen RTL Z. “En daar zetten ze de kolencentrales weer harder. Het is eigenlijk één groot drama.”

 Source link