voor

BINNENVAART INDUSTRIE WEGTRANSPORT ZEEVAART

Solvay zoekt in noodplannen toevlucht tot diesel en steenkool als gastoevoer zou stokken

Jul 31, 2022


 

 ©  REUTERS

Als de aardgastoevoer naar Europa zou stokken, dan zoekt Solvay zijn toevlucht tot lng, diesel en steenkool om zijn fabrieken te laten draaien. Dat blijkt uit de noodplannen die de Belgische chemie- en materialengroep donderdag heeft toegelicht bij de voorstelling van haar halfjaarresultaten.

gjsBron: BELGA

Van de 45 Europese vestigingen van Solvay draaien er 32 op gas. Tien daarvan zijn goed voor 90 procent van het gasverbruik, zo zei CEO Ilham Kadri. De onzekerheden rond de gasbevoorrading naar Europa uit Rusland, sinds dat land Oekraïne is binnengevallen, baart Solvay dan ook zorgen.

Daarom werkte de groep noodplannen uit. Die garanderen volgens Kadri “de voortzetting van de activiteiten bij een gasreductie van 30 procent”.

Dieselboilers

Voor elke fabriek zijn er andere oplossingen, benadrukte de CEO, maar zo zouden verscheidene vestigingen kunnen overschakelen op mobiele dieselboilers om de stoomproductie tijdelijk aan te vullen. Daarnaast kunnen fabrieken overschakelen op lng, steenkool of diesel in plaats van gas. “We passen onze branders aan op deze alternatieve brandstoffen”, aldus Kadri.

Voorts gaat Solvay ook buiten Europa op zoek naar manieren om het wegvallen van Europees gas te compenseren. De groep wil ook versneld inzetten op installaties die draaien op biomassa.

Kadri erkent dat de keuze voor bijvoorbeeld steenkool in strijd is met de doelstellingen van Solvay om zijn uitstoot van broeikasgassen te verminderen. De CEO benadrukte dat het gebruik van steenkool alleen maar tijdelijk zou zijn om fabrieken draaiende te houden.Source link