voor

BINNENVAART INDUSTRIE WEGTRANSPORT ZEEVAART

Eerste drijvende LNG-installatie aangekomen in de Eemshaven; Nederland binnenkort minderafhankelijk van aardgas uit Rusland – Eemskrant.nl

Sep 5, 2022


Eemshaven – De eerste van twee drijvende LNG-installaties is zondagmiddag aangekomen in de Eemshaven. De Golar Igloo die wordt gebruikt voor Gasunie-dochter EemsEnergyTerminal liep even voor zessen de Eemshaven binnen. Dit schip zal in de Eemshaven (Groningen) de komende vijf jaar vloeibaar aardgas omzetten naar gas. De installatie is ook geschikt voor de opslag van gas. Vanuit de Eemshaven draagt Gasunie Transport Services dan zorg voor het verdere transport van gas in Nederland via het landelijke gasleidingnet.

Woensdag arriveert een tweede platform. Waarnaast schepen met lng gaan afmeren en hun voorraad via een pijpleiding naar land brengen. Vanaf dan kan jaarlijks acht miljard kuub lng omgezet worden naar gas. Als EemsEnergyTerminal operationeel is, komt er elke week een zogenoemde LNG-tanker, geladen met vloeibaar aardgas, de Eemshaven binnenvaren. Het eerste LNG-schip wordt ook deze maand verwacht en zal afmeren naast de Golar Igloo.

Aan de noordzijde van de Wilhelminahaven wordt op dit moment hard gewerkt aan de drijvende LNG-terminal van Gasunie. Op deze locatie vindt vanaf medio september de aanlanding van vloeibaar aardgas plaats. Dit alles in verband met de gasleveringszekerheid en een vermindering van de afhankelijkheid van Russisch aardgas. De import van LNG biedt een flexibele bron van aardgas die we voor de winter kunnen inzetten. Dit is één van de maatregelen waardoor Nederland minder afhankelijk is van aardgas uit Rusland.

Lees ook: Drijvende LNG-installatie begin augustus verwacht in de EemshavenSource link