voor

BINNENVAART INDUSTRIE WEGTRANSPORT ZEEVAART

Opnieuw mijlpaal EemsEnergyTerminal: LNG-aardgas stroomt nu Groningse leidingnet in

Sep 20, 2022


Opnieuw mijlpaal EemsEnergyTerminal: LNG-aardgas stroomt nu Groningse leidingnet in

In de Eemshaven is een niet onbelangrijke stap gezet in de levering van aardgas in de vorm van LNG. De technische voorzieningen blijken te werken zoals geplanned, waardoor dit gas nu ook daadwerkelijk uit de schepen kan stromen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Afgelopen week stond voor het team van EemsEnergyTerminal met name in het teken van het testen van LNG-installatie. Met succes: het eerste aardgas stroomt inmiddels door het landelijke gasnetwerk van Gasunie Transport Services. Daarmee zijn we opnieuw een stap dichterbij de onafhankelijkheid van Russisch aardgas.

 

In de komende weken vinden nog diverse technische werkzaamheden plaats. De terminal zal naar verwachting eind november/begin december op volledige capaciteit draaien.

Hoeveel gas?

In totaal zal er jaarlijks 8 miljard kuub aardgas via LNG naar de Eemshaven komen. Dat is best veel, want het totale Nederlandse verbruik is ca 40 miljard kubieke meter.

 

Alleen is niet alle LNG die via de Eemshaven binnen komt bestemd voor Nederland zelf. Net als het gas uit Groningen, Noorwegen en Rusland wordt de omgezette lng onderdeel van de totale gasvoorraad, die verhandeld wordt op de energiemarkt. Het gas helpt ook Duitsland en Tsjechië, dat zelf geen havens heeft.

 

De totale capaciteit van acht miljard kubieke meter aardgas van de drijvende lng-fabriek in de Eemshaven is al verkocht. Zeven miljard ervan gaat naar Shell Western LNG en het Tsjechische CEZ. De laatste miljard kuub gaat naar het Franse energiebedrijf Engie.

 

Source link