voor

BINNENVAART INDUSTRIE WEGTRANSPORT ZEEVAART

Verladers richten zich op LNG, biobrandstoffen, methanol om emissiedoelstellingen te halen

Oct 11, 2022


Scheepvaart- en grondstoffenbedrijven zullen volgend jaar meer schepen in gebruik nemen die deels op vloeibaar aardgas (LNG) lopen, terwijl ze de proeven met het bunkeren van biobrandstoffen opvoeren in hun streven om de uitstoot van scheepsoperaties terug te dringen, aldus leidinggevenden deze week.

De scheepvaartsector probeert zijn afhankelijkheid van olie te verminderen om te voldoen aan de emissiereductiedoelstellingen van de Internationale Maritieme Organisatie van de Verenigde Naties.

Deze houden in dat de scheepvaartsector tegen 2030 de koolstofuitstoot met 40% moet verminderen ten opzichte van het niveau van 2008, en tegen 2050 met 50%.

LNG, methanol en biobrandstof behoren tot de meest populaire alternatieve brandstofopties, aldus leidinggevenden uit de sector op de Singapore International Bunkering Conference and Exhibition (SIBCON) 2022, die donderdag werd afgesloten.

Verschillende bedrijven, waaronder verlader Mitsui O.S.K en mijnbouwbedrijven Rio Tinto en BHP, zullen in 2023 meer LNG-bunkerschepen in de vaart nemen, waardoor de uitstoot tijdens de reizen enigszins zal afnemen.

Rio Tinto zal negen LNG dual-fuelling Newcastlemax schepen in haar portefeuille opnemen, waarvan de eerste levering wordt verwacht vanaf de eerste helft van volgend jaar, aldus Laure Baratgin, hoofd commerciële operaties bij Rio Tinto.

Het bedrijf is ook begonnen met een eenjarige proef met biobrandstof, omdat het de uitstoot van de activiteiten tegen 2025 met 40% wil verminderen.

“We hebben tot 25 tot 26% emissiereducties gezien,” zei ze tegen Reuters, verwijzend naar de proef met biobrandstof.

Het bedrijf zei dat zijn algemene decarbonisatiestrategie tot nu toe heeft geleid tot een emissiereductie van 30%.

Ondertussen richt A.P. Moller-Maersk, ‘s werelds grootste containeroperator, zich op het gebruik van methanol.

Het bedrijf kondigde woensdag aan dat het nog eens zes methanol aangedreven schepen heeft besteld, waarmee het totaal aantal van dergelijke schepen op 19 komt.

De aanpak van Maersk is om “meteen naar de groene velden te gaan”, zei Berit Hinnemann, hoofd decarbonisatie business development bij Maersk, en voegde eraan toe dat het bedrijf geen LNG zal invoeren als onderdeel van zijn brandstofmix.

“Wij zien groene methanol als een oplossing die technologisch klaar is, de brandstofproductie kan worden opgeschaald en daarom zien wij het als een brandstofoptie die dit decennium al een aanzienlijke impact kan hebben”, zei ze tegen Reuters.

“De vraag (naar methanol) was er niet echt en wat wij hebben geprobeerd is een impuls te geven, de vraag naar de markt te brengen door onze scheepsbestellingen,” zei Hinnemann.

BIOBRANDSTOFFEN, GROENE AMMONIAK

Meer bedrijven voeren ook tests uit om biobrandstoffen te mengen met scheepsolie, waardoor schippers geen enorme aanpassingen aan de huidige motoren hoeven te doen.

Het Franse TotalEnergies zal vanaf volgend jaar biobrandstoffen als bunkerbrandstof aanbieden aan zijn klanten in Singapore, terwijl Cargill Inc volgend jaar het gebruik van biobrandstoffen wil stimuleren in een proef met bunkeren.

Maar een beperkt aanbod van biobrandstof, een gebrek aan industriële normen om de kwaliteit van de brandstof te garanderen en hogere prijzen kunnen het gebruik ervan in bunkers beperken, aldus industriële bronnen.

Verder in de toekomst kijken bedrijven ook naar groene ammoniak voor bunkering na 2030.

Het eerste schip dat door ammoniak wordt aangedreven, kan in 2026 of 2027 worden gebouwd, vertelde Fergus Eley, hoofd maritieme zaken bij BHP, aan Reuters, en voegde eraan toe dat hij hoopte dat de brandstof tegen die tijd in proefproductie zou zijn genomen. (Verslaggeving door Jeslyn Lerh; Redactie door Florence Tan en Ana Nicolaci da Costa)Source link