voor

BINNENVAART INDUSTRIE WEGTRANSPORT ZEEVAART

Mozambique voert eerste lading lng uit

Nov 16, 2022


Filipe Nyusi, president van Mozambique. ©  REUTERS

Mozambique heeft voor het eerst een lading vloeibaar aardgas (li­quid na­tu­ral gas of lng) uitgevoerd. Een historisch moment, zo kondigde de Mozambikaanse president Filipe Nyusi zondag aan. De lading is bestemd voor Europa.

mtmBron: BELGA

Het land in het zuidoosten van Afrika is een van de armste landen ter wereld. Het werkt al jaren op het te gelde kunnen maken van een van de grootste offshore gasvelden van Afrika.

Nu is het dus zover. De eerste lading lng werd geproduceerd in de offshorefabriek Coral Sud, die wordt beheerd door het Italiaanse bedrijf Eni. Het productieplatform heeft een capaciteit van 3,4 miljoen ton per jaar. Een tanker van de Britse olie- en gasreus BP, die de rechten heeft om alle productie van Coral Sud te kopen, vervoert de lng naar Europa. 

Het Mozambikaanse vloeibaar aardgas kan helpen om mogelijke energietekorten tijdens de winter in Europa op te vangen wegens de sancties tegen Rusland na de Russische invasie in Oekraïne. Sinds die inval doet de Europese Unie er alles aan om haar import aan fossiele brandstoffen vanuit Rusland – voornamelijk gas – zo snel mogelijk af te bouwen.Source link