voor

BINNENVAART INDUSTRIE WEGTRANSPORT ZEEVAART

Qatar tekent een van grootste LNG-deals ooit met China: kopzorgen voor Europa? “Bevestigt dat we sneller moeten afstappen van fossiel gas”

Nov 22, 2022


1. China tekent een langetermijndeal met Qatar voor de levering van LNG vanaf 2026: een tegenvaller voor Europa?

Toch een beetje, aangezien de voorbije maanden door verschillende Europese leiders expliciet richting Qatar werd gekeken om op zijn minst tijdelijk de weggevallen Russische gasinvoer te vervangen. Toch is de keuze van Qatar voor China voor niemand echt een grote verrassing, zegt professor energiepolitiek Thijs Van de Graaf (UGent). “Europese landen wilden met Qatar geen deals afsluiten voor 20 jaar: Europa staat voor gas afkering ten opzicht van langetermijncontracten, terwijl Qatar net niks moet weten van kortetermijndeals. De Chinezen van hun kant hebben er geen problemen mee om langetermijncontracten af te sluiten om aan hun groeiende energievraag te voldoen.”

Qatar blijft momenteel een van de belangrijkste overblijvende gasleveranciers van Europa. Samen met onder meer de VS en Nigeria levert het landje LNG binnen enkele oudere langetermijncontracten. Maar die volumes fors optrekken, zal er dus niet inzitten.

2. Waarom wil de EU dan geen langetermijncontracten voor gas afsluiten?

“De EU heeft ook ambitieuze klimaatdoelstellingen, waardoor we eigenlijk een krimpende markt zijn voor gas”, weet Van de Graaf. “Tegen 2030 zal de vraag naar gas lager liggen dan vandaag het geval is. Dat is voor een deel onze redding: op termijn vervangen we Russisch gas door onze eigen elektriciteit, biomethaan of waterstof. Maar als je Qatar bent, ga je natuurlijk geen hele miljardeninfrastructuur op poten zetten om maar voor 5 jaar LNG te leveren.”

3. Heeft deze deal voor ons impact op de korte termijn?

Van de Graaf denkt van niet. De vraag of het een zachte dan wel strenge winter wordt, heeft volgens hem veel meer impact. “We zitten een beetje in een gekke situatie: er heerst een positieve sfeer, want de gasprijzen zijn spectaculair gedaald. Maar we zijn nog niet uit de crisis.”

Elke kubieke meter gas die we nu besparen, zullen we volgend jaar niet meer moeten aankopen

Thijs Van de Graaf, professor internationale politiek en energie-expert (UGent)

Die daling van de gasprijs is het gevolg van een lage vraag naar gas. “Onze voorraden zijn gevuld en de temperatuur lag tot dusver relatief hoog. Als die temperaturen dalen, stijgt de vraag en dus ook de prijs. Ons geluk is nu dat we nog niet te veel aan onze gasvoorraden hebben moeten zitten. Experten denken dus wel dat we de winter relatief ongeschonden doorkomen.” 

De vraag zal zijn wat er na de winter overblijft van die voorraden, oppert Van de Graaf. “Liggen die dan lager dan 30 procent, dan gaan we volgend jaar enorm veel moeite hebben bij de start van het verwarmingsseizoen. Daarom geldt nu: elke kubieke meter gas die we nu besparen, zullen we volgend jaar niet meer moeten aankopen.”

Een gasporductiesite in Ras Laffan, Qatar.


AP2009

4. Russisch gas lijkt niet meer te zullen terugkomen: is er momenteel eigenlijk wel een goed alternatief?

“De gasleveringen van Rusland 1 op 1 vervangen, is geen goed idee. Je kunt daar niet op rekenen, want voor LNG liggen de meeste volumes al vast onder langetermijncontracten”, weet Van de Graaf. “Bovendien zit je ook bij de alternatieve leveranciers met geopolitieke of diplomatieke problemen: kijk naar landen als Qatar, Algerije of Azerbeidjan: ofwel zijn er vraagtekens bij de mensenrechten, ofwel is er politieke onenigheid, ofwel is er zelfs oorlog.”

“Dat neemt niet weg dat er het voorbije jaar wel wat solidariteit is geweest, onder meer tussen OESO-landen. Zo hebben we wat LNG kunnen kopen van Japan. Daarnaast heeft de EU ook cargo’s afgekocht die eigenlijk bestemd waren voor ontwikkelingslanden. Maar als het gas ook op die manieren niet meer binnenkomt, is er maar 1 echte oplossing: de vraag verminderen. We mogen ons nu niet laten verblinden door de prijsdaling en zullen zo snel mogelijk moeten afstappen van fossiel gas, in onder meer de industrie en de elektriciteitssector.”Source link