voor

BINNENVAART INDUSTRIE WEGTRANSPORT ZEEVAART

Factbox – Griekse LNG-terminals in de pijplijn

Dec 1, 2022


Nu wil het nieuwe drijvende opslag- en hervergassingsinstallaties (FSRU’s) bouwen die tegen 2024 operationeel zouden kunnen zijn.

Hier volgt informatie over de Revithoussa terminal en andere geplande projecten:

REVITHOUSSA

De enige operationele LNG-hervergassings- en opslagterminal van Griekenland op het eilandje Revithoussa voor de kust van Athene speelt een cruciale rol in de strategie van het land om zich te ontdoen van Russisch gas en de bevoorradingszekerheid voor de winter te verbeteren.

Het land heeft de invoer van Russisch gas dit jaar al met meer dan de helft verminderd dankzij de toegenomen leveringen van andere producenten aan de Revithoussa-faciliteit, die op 5 mijl (40 km) van Athene ligt en 225.000 kubieke meter gas kan opslaan en 1400 kubieke meter per uur kan hervergassen.

FSRU BIJ ALEXANDROUPOLIS

Gastrade, eigendom van de Griekse familie Copelouzos, ontwikkelt een FSRU die ongeveer 18 kilometer voor de noordelijke Griekse haven Alexandroupolis voor anker zal liggen en het gas via een 28 kilometer lange pijpleiding naar de kust zal vervoeren. Verwacht wordt dat het gas naar Bulgarije en verder naar het noorden zal worden vervoerd zodra het eind 2023 in bedrijf komt.

Gastrade heeft gezegd dat het de bouw van een tweede FSRU voor de kust van Alexandroupolis onderzoekt.

FSRU VOOR DE KUST VAN VOLOS

Mediterranean Gas is van plan een FSRU te bouwen voor de haven van Volos, in Midden-Griekenland. Mediterranean Gas heeft LNG-producenten, handelaars, grootverbruikers, industriële gebruikers en scheepvaartmaatschappijen uitgenodigd om vóór 19 december niet-bindende belangstelling te tonen voor het boeken van capaciteit.

De installatie, met een jaarlijkse hervergassingscapaciteit van 5,2 miljard kubieke meter, zal gas vervoeren naar Noord-Macedonië, Bulgarije, Roemenië, Albanië, Italië en de rest van Europa.

Er wordt gestreefd naar commerciële exploitatie in het tweede kwartaal van 2023.

FSRU BIJ KORINTHE

Dioriga Gas, een onderdeel van de Griekse raffinaderij Motor Oil, wil in het vierde kwartaal van dit jaar beginnen met de bouw van een FSRU-installatie voor de kust van Agioi Theodori, nabij Athene.

Deze zal een opslagcapaciteit hebben van maximaal 210.000 kubieke meter gas, dat ofwel zal worden hervergast en geëxporteerd via het Griekse gasnet, ofwel als LNG zal worden verkocht via schepen en vrachtwagens.

FSRU VOOR DE KUST VAN THESSALONIKI

Elpedison, een joint venture van het Italiaanse Edison en Helleniq Energy, wil tegen 2025 een FSRU bouwen voor de noordelijke stad Thessaloniki, de op één na grootste stad van Griekenland.

Deze zal 170.000 kubieke meter gas kunnen opslaan en dagelijks tot 20 miljoen kubieke meter gas kunnen leveren.Source link