voor

BINNENVAART INDUSTRIE WEGTRANSPORT ZEEVAART

Gasprijs daalt razendsnel: dit merk je ervan

Jan 27, 2023


Nieuws

De gasprijs daalde donderdag (26 januari) naar laagste punt sinds tijden: 56 euro per Megawattuur (MWh). Dat is omgerekend zo’n 55 eurocent per m3. De laatste keer dat de gasprijs op dit niveau stond, is ruim een jaar geleden, namelijk op 7 december 2021.

Vorig jaar augustus was de kale gasprijs nog bijna 7 keer zo hoog als bij het moment van schrijven. Er is dus veel veranderd in een korte tijd.

Warme winterweer en gasaanbod

De eerste reden voor de lagere gasprijs is de verwachting voor zachter winterweer de komende periode. Er hoeft daardoor minder gestookt te worden waardoor de vraag naar gas afneemt.

Aan de andere kant komt er veel aanbod van vloeibaar aardgas (LNG) bij op de markt. Een grote Amerikaanse LNG-exportterminal is namelijk bezig met het opvoeren van gasleveringen. Daarnaast komt er meer gas via de Noorse pijpleidingen richting West-Europa, nadat dit vanwege gepland onderhoud tijdelijk minder was.

Het enige belangrijke risico voor een hogere gasprijs, met name voor komende winter, is de toenemende gasvraag uit China. Doordat het land de coronabeperkingen heeft opgeheven, gaat de economie weer op volle toeren draaien. Dat vergt meer energie.

Minder dan 50 euro per MWh

Gezien de dalende vraag en het groeiende aanbod, zou de kale gasprijs in de eerste helft van dit jaar nog gemakkelijk beneden de 50 euro per Megawattuur (€ 0,49 per m3) kunnen uitkomen.

De kans bestaat dat er rond april weer vaste energiecontracten komen die deze lage prijs mogelijk deels vast kunnen leggen.

Consument merkt nog weinig

Voorlopig merkt de consument nog weinig van de lagere prijs op de gasbeurs. In elk geval niet voor de groep die blijft zitten bij één van de grote energiebedrijven, zoals Essent, Vattenfall of Eneco. Het tarief van een variabel contract ligt hier nog rond de 3 euro per kuub, omdat de leveranciers het gas gedeeltelijk vorig jaar – op vrij dure momenten – hebben moeten inkopen.

Het prijsplafond is dus een welkome demping van de kosten.

Overstappen niet zinloos

Toch is overstappen van energiebedrijf onder het prijsplafond bepaald niet zinloos. Er zijn namelijk meerdere energiemaatschappijen, zoals Budget Energie, die met hun energieprijs onder het prijsplafond uitkomen. Als consument kun je dus besparen, ook wanneer je in 2023 minder verbruikt dan de 2.900 kWh en 1.200 m3 in het prijsplafond.

Deze energieleveranciers kun je hier op prijs vergelijken.

Voor huishoudens die meer verbruiken dan de gestelde limieten (2.900 kWh en 1.200 m3) zijn er al helemaal genoeg kansen om op de energierekening te besparen.

Overschot dreigt

Doordat Europese landen nu op grote schaal bezig zijn om LNG-terminals te gaan bouwen, is de kans groot dat er in 2025 of 2026 een overschot van gas is. Het aanbod overschrijdt dan zelfs de hoeveelheden die we in 2019 nog uit Rusland haalden.

Een enorm gasaanbod is aan de ene kant goed, want hierdoor daalt de gasprijs nog verder. Iets dat met name wenselijk is voor de consument die het afgelopen jaar fors meer heeft moeten betalen voor het goedje.

Niet goed voor klimaat

Aan de andere kant brengt dit ook een nadeel met zich mee, want de EU heeft afgesproken dat het de CO2-uitstoot en het gebruik van fossiele brandstoffen wilt verminderen.

Voor het behalen van de klimaatdoelen is een een overschot aan gas dus geen goede zaak, want hierdoor wordt het minder interessant om te investeren in duurzame energie, zoals wind of zon.Source link