voor

BINNENVAART INDUSTRIE WEGTRANSPORT ZEEVAART

Auto-onderdelen van Hyundai, Kia en Volkswagen worden voortaan verscheept op biofuels

Mar 31, 2023


De scheepvaart is wereldwijd verantwoordelijk voor bijna 3 procent van alle CO2-uitstoot. Maar net als de luchtvaart, bleef de scheepvaart lange tijd buiten schot als het gaat om internationale klimaatregels. Tot het klimaatakkoord van Parijs werd gevormd. De sector moet de uitstoot in 2050 met 70 procent hebben verminderd. Vanaf 2024 valt de scheepvaart, net als andere sectoren, onder het Europese emissie handelssysteem (ETS). Dat betekent dat de bedrijven in de sector moeten betalen voor de CO2-uitstoot die ze veroorzaken.

Biobrandstoffen van afvalresten en oliën

De scheepvaart verduurzamen is nog een hele uitdaging. Zo varen de meeste schepen op vervuilende stookolie, diesel en LNG. Deze brandstoffen moeten vervangen worden door duurzamere varianten, zoals waterstof, methanol of biobrandstoffen.

Dat laatste is waar het Nederlandse GoodFuels zich op richt. Het bedrijf maakt biobrandstoffen van afval, plantaardige oliën en dierlijke vetten voor de scheepvaart. Varen op biobrandstoffen levert volgens GoodFuel een CO2-reductie van 80 tot 90 procent in vergelijking met varen op fossiele brandstoffen.

Schepen van Hyundai Glovis

GoodFuels gaat nu biobrandstoffen leveren aan Hyundai Glovis, de logistiek- en transporttak van de automerken Hyundai, Kia en Volkswagen. Schepen van het bedrijf varen binnenkort op biofuels. Tae-Woo Kim, Senior Vice President bij Hyundai Glovis: “Aangezien we ernaar streven efficiënt en duurzaam maritiem transport te bieden aan wereldwijde autofabrikanten, zijn we verheugd over de resultaten van de biobrandstoffen.”

Het eerste schip van Hyundai Glovis is volgetankt met 500 ton biofuel en kan varen zonder aanpassingen aan de motor. Het Zuid-Koreaanse bedrijf wil uiteindelijk al haar 153 schepen op de duurzame brandstof laten varen.

Meer lezen?Source link