voor

BINNENVAART INDUSTRIE WEGTRANSPORT ZEEVAART

4 actuele risico’s voor stijgende energieprijzen in de komende maanden

Apr 18, 2023


Nieuws

De energieprijzen zijn sinds begin van dit jaar aanzienlijk gezakt. De Europese gasprijs beweegt zich rond de 40 tot 50 cent per kuub en de stroomprijs ligt rond de 10 cent per kilowattuur. Beduidend lager dan een jaar geleden.

Desondanks dreigen er voor de rest van 2023 vier belangrijke risico’s die de energieprijzen zouden kunnen verhogen. Is dit het perfecte moment voor een vast energiecontract?

1. Sluiting Duitse kerncentrales

Het eerste grote risico voor hogere elektriciteitsprijzen is de recente sluiting van de laatste drie Duitse kerncentrales, die samen goed waren voor 6,5% van de nationale elektriciteitsvoorziening.

Om de energietekorten op te vangen, gaat Duitsland investeren in zonne- en windenergie. Maar voorlopig zijn het de Nederlandse en Duitse gas- en kolencentrales die het ‘gat’ moeten opvullen.

Het wegvallen de atoomstroom op de elektriciteitsmarkt en gelijkblijvende vraag, gaat er hoogstwaarschijnlijk voor zorgen dat de stroomprijzen op de Europese handelsbeurs (EPEX) weer wat stijgen, beweren energiedeskundigen.

2. Russische gastoevoer nog verder stopgezet

De EU importeert op jaarbasis nog steeds zo’n 15 tot 20 miljard kubieke meter gas vanuit Rusland. Dit gebeurt niet meer via Nordstream, maar via andere routes die lopen via Oekraïne (brotherhood) en Turkije (Turkstream).

Als deze gasstromen worden stopgezet, zal een aanzienlijk volume moeten worden gecompenseerd door een hogere import van vloeibaar gas (LNG). Dat gaat de gasprijs omhoog drijven, stelt de ING in haar Energy Outlook voor 2023.

3. Kwetsbare aanvoer LNG

Het Franse Instituut voor Internationale Betrekkingen (Ifri) waarschuwt dat de Europese gasvoorziening in 2023 kwetsbaar is.

Er zijn verschillende onzekerheden die de aanvoer van LNG kunnen verstoren, zoals:

  • Lagere temperaturen komende winter
  • Technische storingen bij LNG-producenten in de Golf van Mexico
  • Hevige concurrentie tussen ontwikkelaars en oplopende opstartkosten voor nieuwe LNG-projecten in de VS

Elke kleine verstoring van de gasbevoorrading kan grote gevolgen hebben.”

Marc-Antoine Eyl – Mazzega – Directeur Ifri (centrum energie en klimaat)

4. Toenemende vraag uit China

Daar komt bij dat de vraag naar LNG vanuit China zou kunnen toenemen in de komende maanden, stellen analisten bij ING.

China heeft namelijk recent verschillende steunmaatregelen in acht genomen om de binnenlandse vastgoedsector te helpen. Dat kan al dit jaar leiden tot het verder aantrekken van de Chinese economie en een groei van de importvraag.

Een krappere LNG-markt betekent dat Europa agressiever moet concurreren met Azië. Een stijgende gasprijs is dan het logische gevolg.

Voorspelling gasprijs

Analisten van ING maakten begin april een voorspelling van de kale gasprijs op de Europese gasbeurs (TTF) voor de rest van 2023.

Hieruit blijkt in het vierde kwartaal een lichte verhoging van de gasprijs ten opzichte van nu.

Q2 2023 Q3 2023 Q4 2023
Dutch TTF (€ / m3) 0,459 0,439 0,586
Bron: ING – prijzen omgerekend van € / MWh naar € / m3

Is dit hét moment voor een vast energiecontract?

Is het, gezien de sluipende risico’s van hogere energieprijzen, nu het juiste moment om een vast contract af te sluiten en de tarieven voor een jaar vast te pinnen?

Als jij zekerheid rondom je energiekosten belangrijk vindt, luidt het het antwoord op deze vraag ‘JA’. Maar als je bereid bent om mogelijke prijsstijgingen te accepteren en verwacht dat de huidige tarieven in de contracten hun laagste punt nog niet bereikt hebben, luidt het antwoord ‘NEE’.

Met behulp van de energievergelijker kun je vaste, variabele en dynamische stroom- en gascontracten met elkaar vergelijken.

Mocht je kiezen voor een vast contract, houdt dan rekening met het volgende:

  • Bij stijgende handelsprijzen, profiteer je als consument van een blijvend ‘laag’ tarief.
  • Bij dalende handelsprijzen kun je voor een relatief lage opzegboete van 100 euro van je vaste contract af en alsnog overstappen naar een gunstiger variabel of dynamisch prijsmodel.

Let wel op, want per 1 juni worden de opzegboetes gelijk gemaakt aan het verlies dat het energiebedrijf maakt. Hoe dit precies werkt en wordt berekend, lees je hier.

Blijf volledig op de hoogte

Op onze energieprijzen-pagina houden we de energieprijzen (stroom en gas) op de beurzen én bij de Nederlandse energiebedrijven nauwlettend in de gaten.

Voor de laatste nieuwtjes en actuele tips en adviezen kun je ook terecht op onze Twitter-pagina.

Volg ons hier

Source link