voor

BINNENVAART INDUSTRIE WEGTRANSPORT ZEEVAART

Duitse diepzeehaven wordt omgetoverd tot groene waterstof- en ammoniakhub

Apr 12, 2023


De Duitse economie heeft zwaar te lijden onder de energiecrisis. Vorig jaar liep het land bijna 60 miljard euro aan economische schade op door de hoge energieprijzen. Dit jaar kan dat zomaar eens oplopen tot 100 miljard euro, stelde Robert Habeck (Duitse minister van Economische Zaken).

De import van LNG via een drijvende terminal kon de pijn enigszins verzachten, maar voor de toekomst zijn meer oplossingen nodig om het gebruik van fossiele energie te drukken.

Groene waterstof produceren en importeren

Het havengebied van de stad Wilhelmshaven (in het noorden van Duitsland) moet uitkomst bieden, meldt Reuters vandaag. Verschillende energiebedrijven investeren daar in groene waterstofproductie, faciliteiten voor CO2-opslag en de benodigde infrastructuur om groene waterstof en ammoniak op grote schaal te importeren. In totaal wordt er tot en met 2030 meer dan 5 miljard euro gestoken in de transformatie van het gebied.

Het consortium dat de plannen uitvoert, heet Energy Hub Port Wilhelmshaven. Het samenwerkingsverband bestaat uit meer dan dertig bedrijven, waaronder de energiereuzen E.ON, RWE en Orsted.

1 gigawatt aan elektrolysers

Enkele details over de investeringen zijn er ook al. In Wilhelmshaven is de eerste drijvende LNG-terminal van Duitsland bijvoorbeeld al te vinden, maar voor het einde van dit jaar moet er nog een bijkomen. Daarnaast moet er ten minste 1 gigawatt aan productiecapaciteit voor groene waterstof in Wilhelmshaven gebouwd worden. De restwarmte van de beoogde elektrolyse-installaties kan wellicht weer gebruikt worden door papiermaker PKV, dat wordt momenteel onderzocht.

De Duitse oliemaatschappij Wintershall Dea steekt ongeveer 1 miljard euro in twee projecten in het havengebied: BlueHyNow and CO2nnectNow. BlueHyNow is een project waarmee waterstof met behulp van aardgas geproduceerd wordt. De CO2 die daarbij vrijkomt, wordt afgevangen en in vloeibare vorm verscheept naar Noorwegen en Denemarken, waar het opgeslagen wordt. CO2nnectNow moet voor de transport van de afgevangen CO2 gaan zorgen.

Als alles volgens plan verloopt, kan het havengebied een kwart van de Duitse waterstofvraag voor zijn rekening nemen. Daarnaast moet er jaarlijks 2,6 miljoen ton aan groene ammoniak de haven binnenkomen.

Groene ammoniak

Eerder werd al bekend dat de Amerikaanse start-up First Ammonia op grote schaal groene waterstof wil produceren in Wilhelmshaven. Door het vervolgens te combineren met stikstof, kan de start-up er groene ammoniak produceren.

Lees ook:Source link