© REUTERS
De Verenigde Staten en de Europese Unie willen in 2023 de levering van vloeibaar gas (lng) aan Europa op een hoog niveau houden. Dat hebben beide partijen dinsdag afgesproken in Brussel. In een gezamenlijke verklaring verbinden ze zich “tot een hoog niveau van levering van Amerikaans lng aan Europa in 2023, en dat van minstens 50 miljard kubieke meter”.
Bron: Belga
Het hoofd van de Europese diplomatie Josep Borrell en de Europese commissaris voor Energie Kadri Simson zaten dinsdag samen met de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken voor een bijeenkomst van de EU-VS-ministerraad voor Energie.
De bijeenkomst markeerde de eerste verjaardag van de oprichting van een gemeenschappelijke taskforce rond energiebevoorrading, die de Amerikaanse president Joe Biden en de voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen in maart 2022 in de steigers zetten, kort na de Russische inval in Oekraïne in februari.
Stijging van 140 procent
De VS beloofden toen in de loop van het jaar de EU minstens 15 miljard kubieke meter extra vloeibaar gas (lng) te leveren. De extra Amerikaanse leveringen kaderden in een breder partnerschap om Europa snel minder afhankelijk te maken van Russisch gas. In totaal exporteerden de VS in 2022 zo’n 56 miljard kubieke meter lng naar de EU, vergeleken met 22 miljard in 2021, een stijging van 140 procent, zei Blinken dinsdag.
In een gemeenschappelijke mededeling engageren de VS en de EU zich om in de toekomst op hetzelfde spoor door te gaan en “te werken aan het handhaven van een hoog niveau van levering van Amerikaanse lng aan Europa in 2023, en dat van minstens 50 miljard kubieke meter”. Een jaar geleden luidde het al dat de Europeanen tot 2030 jaarlijks ongeveer 50 miljard kubieke meter aan extra Amerikaans lng-leveringen willen aankopen.
Gasreserves voor iets meer dan de helft gevuld
“Dat is nodig gezien de moeilijke bevoorradingssituatie en de noodzaak om de voorraden voor de winter van 2023-2024 te vullen”, aldus de gemeenschappelijke verklaring. De Europese gasreserves zijn momenteel voor 56 procent gevuld, zei Brussel dinsdag. Dat is in overeenstemming met de prognose van ongeveer 50 procent die wordt verwacht voor het einde van de winter, en een niveau dat bijna twee keer zo hoog is als gewoonlijk in deze tijd van het jaar. De 27 hebben zich tot doel gesteld om hun reserves tegen november voor 90 procent te hebben aangevuld.
Wat betreft de prijs waartegen Europa Amerikaans gas koopt, gaf de Commissie in november aan dat de taskforce tot doel had “de levering en aanvulling van voorraden in 2023 te garanderen tegen prijzen die de economische fundamenten weerspiegelen”.
Naast diversificatie van het aanbod probeert Europa haar vraag te verminderen: het gasverbruik in de EU is tussen augustus en januari met 19 procent gedaald ten opzichte van het niveau tussen 2017 en 2022, ruim boven de doelstelling van 15 procent die was vastgesteld door de 27.