voor

BINNENVAART INDUSTRIE WEGTRANSPORT ZEEVAART

Volvo introduceert LNG-trucks met 500 pk motor • TTM.nl

May 21, 2023


Volvo Trucks breidt haar gamma FM en FH trucks op LNG uit met een versie met 500 pk. Die komt naast de 420 pk en 460 pk sterke versies. Volvo Trucks signaleert tegelijk de opkomst van fossiele LNG naar bio-LNG.

Vijf jaar geleden introduceerde Volvo Trucks vrachtwagens die kunnen rijden op vloeibaar bio-gas, vaak Bio-LNG genoemd, een hernieuwbare brandstof gemaakt van gas uit vele soorten organisch afval, waaronder voedselresten. De brandstof kan de CO2-uitstoot tot 100 procent verminderen.

“Bio-LNG is een geweldige aanvulling op elektrische transporten en helpt vervoerders bij hun duurzaamheidsambities zowel als hun streven naar klimaatneutrale transporten”, zegt Daniel Bergstrand, productmanager voor gas aangedreven trucks bij Volvo Trucks. Met de komst van bio-LNG denkt bijvoorbeeld Koeltrans Angeren er aan om enkel nog op bio-LNG te gaan rijden.

De LNG-trucks, de Volvo FH en FM, krijgen een nieuw vermogen van 500 pk, naast de vorige 420 en 460 pk motoren. De gasmotoren zijn helemaal bijgewerkt en een verhoogde efficiëntie wordt behaald door nieuwe injectoren en zuigers voor minder wrijving, samen met een nieuwe turbo, variabele oliepomp en Crank Case Ventilation die ongefilterde olie verwerkt. Door de verbeteringen zijn de motoren tot 4 procent zuiniger zijn, wat samen met een nieuwe 10 procent grotere gastank bijdraagt tot een grotere actieradius, tot wel 1000 km.

“Onze efficiënte trucks op gas hebben prestaties die vergelijkbaar zijn met hun tegenhangers op diesel. Tanken gaat bijna net zo snel als bij een dieseltruck en het groeiende netwerk van meer dan 600 tankstations voor zowel bio-LNG als LNG in Europa maakt ze ideaal voor langeafstandstransporten,” legt Bergstrand uit.

De versterkte reeks op gas aangedreven trucks past goed in het strategische stappenplan van Volvo Trucks om tot nul-emissies te komen: batterij-elektrische trucks, trucks met brandstofcellen en verbrandingsmotoren die op hernieuwbare brandstoffen zoals Bio-LNG, HVO of zelfs groene waterstof lopen.

“Er zijn verschillende technische oplossingen nodig omdat de beschikbaarheid van energie- en brandstofinfrastructuur sterk verschilt tussen landen en regio’s en ook omdat de vereisten voor elke transportopdracht kunnen verschillen”, aldus Daniel Bergstrand.

De Europese productie van bio-LNG zal naar verwachting snel toenemen om het gebruik van fossiel LNG af te schaffen. De EU-Commissie heeft een plan gepresenteerd met de naam REPower EU, waarbij de nadruk ligt op het creëren van een sterk verhoogde binnenlandse productiecapaciteit voor verschillende soorten energie. Het plan is om de jaarlijkse biogasproductie tegen 2030 te vertienvoudigen* en de sector is al aan een snelle groeifase begonnen. Ook buiten Europa wint het potentieel voor Bio-LNG aan belangstelling.

Source link