voor

BINNENVAART INDUSTRIE WEGTRANSPORT ZEEVAART

Bpost neemt duizendste elektrische bestelwagen in gebruik

Jun 24, 2023


© MARC HERREMANS – MEDIAHUIS

Bpost heeft vrijdag zijn duizendste elektrische bestelwagen in gebruik genomen. Dat gebeurde in het distributiecentrum van Namen, zo maakte het bedrijf bekend.

Bpost blijft voluit investeren in het ecologisch maken van zijn wagenpark, klinkt het. Naast elektrische bestelwagens, maakt het postbedrijf ook gebruik van LNG-trucks, dubbeldekkers, fietsen met of zonder elektrische aanhangwagens.

Tegen 2030 wil bpost CO2-vrije last-mile-leveringen garanderen. Momenteel is al meer dan 40 procent van de totale vloot 100 procent ecologisch. De meeste elektrische bestelwagens bevinden zich in de distributiecentra in de provincies Antwerpen, Luik en Brussel. Fietsen worden vooral in stedelijke gebieden gebruikt, terwijl 49 ecologische vrachtwagens (LNG) het land doorkruisen.

“bpostgroup wil een referentie worden op het vlak van duurzaamheid”, zegt CEO ad interim, Philippe Dartienne. “Gemiddeld vervoeren en bezorgen we elke dag bijna 540.000 pakjes en 5,5 miljoen brieven. We zijn ons ervan bewust dat dit een aanzienlijke impact heeft op onze planeet. Klanten willen een snelle en efficiënte levering. We maken er een erezaak van om deze uitdaging aan te gaan, zonder de ecologische aspecten in de wind te slaan.”

Daarnaast investeert het bedrijf ook nog in zonnepanelen en led-verlichting. In totaal ligt er meer dan 43.000 m2 aan zonnepanelen op de daken van zijn gebouwen. Samen produceren ze meer dan 7.300 MWh/jaar aan groene elektriciteit.

Minister van Overheidsbedrijven Petra De Sutter spreekt van een “groene mijlpaal, die bpost verder op de kaart zet als een van de meest duurzame bedrijven van het land”. Ze wijst erop dat iedereen voordeel haalt uit elektrische mobiliteit. “Dit zorgt voor minder uitstoot, schonere lucht en minder lawaai in onze woonbuurten. Als bevoegd minister wil ik bpost verder zien vergroenen, zoals we afgesproken hebben in onze beheersovereenkomst en het bijbehorend MVO-charter.”Source link