voor

BINNENVAART INDUSTRIE WEGTRANSPORT ZEEVAART

Duitsland sluit megadeal voor Amerikaans lng

Aug 29, 2023


Internationaal29 dec ’22 12:34Auteurs: Jorn Lucas en ANP

Het Duitse energieconcern RWE heeft een vijftienjarig contract afgesloten voor de import van vloeibaar gemaakt aardgas (lng) uit de Verenigde Staten. Jaarlijks gaat het om het equivalent van 3 miljard kubieke meter gas dat via een lng-terminal bij Hamburg het land binnenkomt.

‘Het gaat om 30 scheepsladingen per jaar, dat is drie procent van de totale hoeveelheid gas dat Duitsland per jaar nodig heeft’, zegt correspondent Derk Marseille. Er is hard gelobbyd om dit voor elkaar te krijgen en wordt gezien als opsteker voor de Duitse overheid. ‘Dit is voor Duitsland en ook voor politiek Berlijn een grote winst.’ Volgens RWE helpt de overeenkomst Duitsland bij het diverser maken van de energietoevoer.

Lees ook | Duitse discussie over CO2-opslag tot kookpunt

Voor de Russische inval in Oekraïne was de grootste economie van Europa voor een groot deel afhankelijk van aardgas uit Rusland. RWE heeft het contract afgesloten met Sempra Infrastructure, dat de lng vanaf 2027 zal leveren vanuit een nog te openen Texaanse faciliteit.

Rusland heeft de toevoer van aardgas naar de Europese Unie steeds verder verlaagd sinds het begin van de oorlog met Oekraïne. EU-landen steunen het Oost-Europese land door sancties in te stellen tegen Rusland en het afknijpen van de gasleveringen wordt gezien als drukmiddel van het Kremlin.

Stevige band met VS

Uiteindelijk gaat RWE er dus met de deal vandoor, maar er waren meerdere bedrijven in de race om het gas uit Amerika naar Duitsland te halen. En terwijl Duitsland voor de levering van lng ook zaken heeft gedaan met andere landen als Qatar, de Verenigde Arabische Emiraten en ook Senegal, staat de relatie met de Verenigde Staten onder druk, zegt Marseille. ‘Maar met deze deal maken beide landen duidelijk dat het bondgenootschap stevig is.’

Lees ook | Duitsland opent eerste LNG-terminal

De Duitse industrie is blij met de deal. ‘Je kon de zuchten van verlichting in München, Stuttgart en Frankfurt horen’, zegt Marseille. Bij de energie-intensieve bedrijven zijn er zorgen over de opgedroogde stroom aan Russisch gas en waar voorlopig ook geen verandering in gaat komen. ‘Dit gas met de periode van de energietransitie gaan overbruggen, deze deal met Amerika is dan ook van groot belang voor hen.’

Nederlands gas

Duitsland neemt ook nog steeds gas af van Nederland, afkomstig uit Groningen. Onduidelijk is of die vraag zal afnemen. ‘Nu Duitsland zelfstandig aan de slag is gegaan met de import van lng, zal de druk op Nederland wel minder worden. Maar de Nederlandse infrastructuur blijft wel van essentieel belang voor het transport van windenergie.’

Het Duitse energieconcern RWE heeft een vijftienjarig contract afgesloten voor de import van vloeibaar gemaakt aardgas (lng) uit de Verenigde Staten.
Het Duitse energieconcern RWE heeft een vijftienjarig contract afgesloten voor de import van vloeibaar gemaakt aardgas (lng) uit de Verenigde Staten. (ANP / Vincent Jannink)Source link